Actualitzat 15/12/2017 12:27

Barcelona recorre el decret que regula el bo social i els consumidors vulnerables d'energia

La regidora barcelonina Laia Ortiz
Europa Press

BARCELONA, 15 des. (EUROPA PRESS) -

L'Ajuntament de Barcelona ha presentat un recurs contenciós administratiu davant el Tribunal Suprem contra el Reial decret 897/2017 que regula la figura del consumidor vulnerable, el bo social i mesures de protecció als consumidors domèstics d'energia elèctrica per considerar-ho contrari a la Constitució i a les directives europees que regulen el mercat elèctric.

En una roda de premsa aquest divendres, la tinent d'alcalde de Drets Socials, Laia Ortiz, ha explicat que la normativa estatal també vulnera les competències exclusives en matèria de serveis socials de la Generalitat de Catalunya i del mateix Ajuntament de Barcelona: "S'ha fet d'esquena a la sobirania dels catalans, que tenen una llei pròpia, la Llei 24/2015, que protegeix els drets de les persones vulnerables en matèria energètica".

Ortiz ha assenyalat que, segons el decret, els descomptes en les factures a consumidors vulnerables només es podrien aplicar a aquelles persones que han estat prèviament ateses pels serveis socials autonòmics o municipals: "Garanteix l'accés a un servei bàsic com el subministrament elèctric no pot estar subjecte a l'atenció dels serveis socials", ha assegurat la regidora.

En aquest sentit, ha recordat que l'Institut Municipal de Serveis Socials (IMSS) ha calculat que el 43% de les 10.000 llars que Barcelona ha atès per qüestions de pobresa energètica quedarien desprotegides en cas d'aplicar-se el decret, i també ha xifrat en 1,67 milions d'euros el cost mínim anual per a les administracions per cobrir el cost de la factura de les llars vulnerables només a la capital catalana.

Ortiz ha defensat que les persones vulnerables no han d'anar de finestreta en finestreta "demostrant la seva vulnerabilitat i pobresa", i ha dit que seria suficient amb conèixer el nivell de renda en aquestes llars, i ha insistit que el bo social no respon als interessos de les classes populars i de les persones que estan en risc d'exclusió social.

EXPEDIENTS A ENDESA

També ha explicat que el consistori ha notificat tres propostes de resolució que inclouen sancions a Endesa per valor de 70.000 euros cadascuna, i que, a més, hi ha dues propostes de resolució més que es notificaran en els propers dies, totes elles motivades per fer talls de subministrament elèctric sense demanar l'informe d'exclusió residencial preceptiu a Serveis Socials.

Ortiz ha afirmat que tots els talls es van produir un cop aprovada la Llei 24/2015, i que, en tots els habitatges estaven ocupades per persones vulnerables.

"Detectem aquests casos a través dels Punts d'Assessorament Energètic (PAE)", i ha detallat que la sanció s'ha fixat sobre la base del que disposa el Codi de Consum català, encara que s'aprecia com a atenuant que la companyia va restablir el servei després de notificar-se els casos.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés