Publicat 11/04/2018 16:02

Barcelona i Ripoll col·laboren en la prevenció d'extremismes violents després dels atemptats de l'agost

Alcaldes Jordi Munell i  Ada Colau; Elisabeth Ortega (Benestar Social Ripollès)
EUROPA PRESS

Colau demana fer tot el possible perquè als joves "no els passi pel cap" fer-se terroristes

BARCELONA, 11 abr. (EUROPA PRESS) -

Els ajuntaments de Barcelona i Ripoll (Girona) i el Consorci de Benestar Social del Ripollès han signat un conveni per compartir experiències en polítiques d'interculturalitat i inclusió per prevenir extremismes violents, després dels atemptats d'agost a la capital catalana i Cambrils (Tarragona), que van perpetrar joves sobretot de Ripoll.

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau; el de Ripoll, Jordi Munell, i la directora del consorci, Elisabeth Ortega, han signat el conveni aquest dimecres en el consistori barceloní, amb l'objectiu d'intercanviar experiències i pràctiques d'interculturalitat, inclusió, lluita contra la discriminació i gestió de la diversitat cultural i religiosa.

El conveni també pretén que les tres administracions comparteixin coneixements sobre aquest àmbit; intercanviïn formació de professionals i tècnics; participin en tallers i en projectes de cohesió social de veïns d'orígens culturals diversos, de lluita contra la discriminació i el respecte per la diversitat religiosa com a eines per prevenir extremismes violents.

Colau ha recordat l'impacte per la joventut de la majoria dels terroristes, i ha destacat: "Està a les nostres mans fer tot el possible en polítiques d'inclusió i interculturalitat per evitar que els joves puguin sentir-se exclosos i puguin acabar en processos de radicalització que acabin en terrorisme".

"Cal fer el màxim possible perquè a la nostra gent jove no li passi pel cap que es puguin fer terroristes", ha remarcat, i ha dit que Barcelona té experiència acumulada d'inclusió que ha de compartir com a capital catalana, però no des de l'arrogància, sinó des de la consciència que Barcelona pot aprendre d'altres ciutats, la qual cosa obren a altres municipis.

Ha dit que els barcelonins es van negar a cedir a l'odi i a començar a desconfiar dels seus veïns després de l'atemptat, com pretenia "la barbàrie", i ha reconegut que la ciutat encara està tancant la ferida, encara que des de l'inici ha reafirmat els seus valors de solidaritat, acolliment i diversitat, segons ella.

SENSACIÓ DE RESPONSABILITAT

Munell ha destacat que tots es coneixen a Ripoll i que es va despertar una sensació de culpabilitat, de responsabilitat i de qüestionar si el fet fins llavors en integració i convivència era suficient: "Com és possible que persones d'aparent normalitat, ciutadans com la resta, siguin capaces de caure en un cercle mortal propiciat per una figura que és capaç de captar psicològicament?", s'ha preguntat.

Treballen des de l'atemptat perquè l'atac no suposi una estigmatització de veïns, i ha dit que Ripoll ha acabat sent una espècie de "laboratori d'anàlisi de model de convivència" per aquests fets, que advoca per tal que sigui un model de convivència en la multiculturalitat.

La directora del consorci ha assenyalat que assabentar-se que la majoria de terroristes eren de Ripoll va generar a la ciutat un impacte emocional brutal com un "terratrèmol", i ha explicat que van concloure que el sentiment de pertinença dels joves no estava suficientment arrelat, i ha advocat per superar el discurs de l'alteritat.

Ha dit que Ripoll mai havia estat un territori prioritari per a polítiques d'inclusió per les seves característiques --Ripoll no aconsegueix els 11.000 habitants, amb pocs vinguts de fora d'Europa, segons Munell--, i ha agraït la col·laboració de Barcelona: "Si haguéssim de començar de zero, ara caminaríem a una velocitat que no ens podem permetre".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés