Actualitzat 27/03/2017 13:15

Barcelona s'estanca en les xifres de reciclatge amb un 36% de recollida selectiva el 2016

El comissionat d'Ecologia, Frederic Ximeno
EUROPA PRESS

BARCELONA, 27 març (EUROPA PRESS) -

Les xifres de reciclatge a Barcelona s'han estancat el 2016 respecte als anys anteriors amb un 35,9% de recollida selectiva i un augment de el 1,8% en la generació de residus en l'últim any, ha informat el comissionat d'Ecologia de l'Ajuntament, Frederic Ximeno.

El 2016 es van recollir 273.820 tones selectives, que superen per 2.067 les de l'any passat, encara que a nivell percentual suposa un descens respecte al 36,3% del 2015 i constata l'estancament entorn al 36 i 37% del global d'escombraries reciclades des del 2011, per la qual cosa Ximeno aposta per emprendre actuacions per avançar cap a l'objectiu d'aconseguir el 60% de reciclatge que marca l'Estratègia de Residus Zero de l'Ajuntament.

El balanç de l'últim any situa la generació de residus en 1,30 quilograms per habitant i dia, un lleuger augment respecte al 2015 i que es manté des del 2014, unes xifres que Ximeno considera que no són altes però que s'allunyen de l'objectiu d'aconseguir generar 1,20 quilograms, de manera que ha expressat la necessitat de "avançar en la prevenció i reducció de residus".

Ximeno ha destacat el reciclatge de vidre, ja que ha aconseguit el 65% i ha estat l'any que s'han recollit més tones de vidre de la història.

La recollida en el contenidor de paper i cartró ha patit un descens del 4,7%, que Ximeno ha explicat "pels robatoris i els circuits alternatius" provocats per la fluctuació del preu d'aquest material, i el reciclatge d'envasos ha estat d'un 23%, similar a les xifres des del 2010.

CONSCIENCIACIÓ DEL RECICLATGE ORGÀNIC

Ximeno ha explicat que la matèria orgànica presenta l'oportunitat més gran per augmentar la recollida selectiva, ja que suposa el 37% del global de les escombraries que es produeix a la ciutat i el 2016 es va reciclar un 43%, encara que ha alertat que un 22% del material reciclat era impropi ja que no s'havia fet el reciclatge correctament.

La qualitat del reciclatge de material orgànic és més baix als domicilis, on hi ha un 21,4% d'impropis, mentre que és un 7,5% en els comerços, de manera que millorar aquesta qualitat és un dels objectius principals de l'Estratègia Residu Zero del consistori, segons Ximeno.

Ha defensat que els errors en el reciclatge de matèria orgànica es deuen a "una qüestió d'integració cultural", ja que va ser l'últim contenidor a implantar-se a Barcelona i considera que els ciutadans no tenen el costum de separar.

Per millorar el reciclatge orgànic, l'Ajuntament ha impulsat una campanya per conscienciar la ciutadania sobre com funciona i quins materials van al contenidor orgànic, i comptarà amb informadors als barris de la Barceloneta, Roquetes, El Guinardó i Putxet i Farró, encara que preveu estendre-la a la resta de la ciutat.

PORTA A PORTA

Ximeno ha anunciat que l'Ajuntament planteja estendre el mecanisme de recollida d'escombraries porta a porta en determinats espais i barris de la ciutat, i que estan treballant per engegar-ne un aquest any a manera de prova.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés