Actualitzat 15/10/2018 17:33

Barcelona tornarà a votar la 'multiconsulta' encara que no podria celebrar-se en aquest mandat

El tinent d'alcalde de Barcelona Jaume Asens i la regidora Gala Pin
Europa Press

BARCELONA, 15 oct. (EUROPA PRESS) -

El ple de l'Ajuntament de Barcelona votarà aquest mes un recurs de reposició mitjançant el qual avalarà o no que es pregunti a la ciutadania pels assumptes de la 'multiconsulta' que es van rebutjar en el ple d'abril, encara que no es podria consultar en aquest mandat pels terminis, ha anunciat aquest dilluns la regidora de Participació, Gala Pin.

Serveis jurídics ha reafirmat que els grups municipals no podien votar en contra de les preguntes que es van rebutjar en el ple per raons polítiques, perquè només poden denegar-se per motius jurídics, segons el reglament, la qual cosa ha portat a promoure aquest recurs de reposició que abordarà en comissió aquest dimecres i en el ple per corregir aquesta votació, perquè era contrària al reglament, segons Pin.

El ple d'abril va rebutjar les dues preguntes d'iniciativa ciutadana que havien aconseguit reunir les signatures necessàries: una sobre el canvi de nom de la plaça Antonio López pel d'Idrissa Diallo, i una altra sobre la gestió pública de l'aigua, davant la qual només van votar a favor el Govern de BComú i ERC, mentre que la resta de grups municipals van votar en contra, per la qual cosa va quedar descartada, igual que la de la plaça.

Pin ha avançat que, encara que el ple aprovi el recurs de reposició --i així, preguntar a la ciutadania--, la 'multiconsulta' no podria celebrar-se en aquest mandat, perquè el propi reglament descarta convocar-la en els sis mesos previs a unes eleccions, les quals se celebren al maig, per la qual cosa hauria de celebrar-se d'aquí un mes, termini insuficient per fer-ho correctament, segons ella.

Així, doncs, si la mesura prosperés, l'acord quedaria congelat i les preguntes podrien consultar-se després de les eleccions municipals --sense que les entitats haguessin de tornar a reunir les 15.000 signatures necessàries--, cosa que permetria "transmetre el missatge a la ciutadania que a Barcelona es pot exercir la democràcia directa", segons Pin.

"OFENSIVA JURÍDICA" PER L'AIGUA

El tinent d'alcalde Jaume Asens ha dit que els grups municipals van actuar de forma il·legal quan van rebutjar les preguntes en el ple, perquè només es podia votar en contra i va argumentar raons jurídiques, després que Pin es mostrés convençuda que, sense la pregunta sobre l'aigua, "l'ofensiva jurídica i la votació contrària dels partits no s'haguessin produït".

Asens ha criticat la incongruència i hipocresia que representa defensar el dret a decidir el futur polític a Catalunya però bloquejar-lo a Barcelona, votar en contra d'un reglament que s'havia aprovat amb el seu suport i "posar-se al servei d'interessos i lobbies de poder com Agbar".

Ha avisat els grups de l'oposició --amb els quals s'han reunit aquest dilluns-- que es posicionaran en contra dels serveis jurídics municipals si rebutgen el recurs de reposició en el ple, i que "no es poden erigir com a censors que impedeixen els ciutadans a exercir els seus drets i els treguin la veu, els obliguin a callar i els impedeixin votar".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés