Actualitzat 03/12/2008 19:57

Barrera i Pujol diagnostiquen que és "més difícil" integrar els immigrants llatinoamericans

BARCELONA, 3 de desembre (EUROPA PRESS)

L'expresident de la Generalitat entre 1980 i 2003, Jordi Pujol (CiU), i el del Parlament entre 1980 i 1984, Heribert Barrera (ERC), constaten en un llibre-entrevista de Salvador Cot que es presenta avui que és "més difícil" integrar els immigrants llatinoamericans.

"El que complica bastant les coses és que és més difícil integrar un llatinoamericà que un andalús", afirma Barrera, i després d'aquesta afirmació, Pujol afegeix: "Això, segur; i més que un marroquí, la religió a part, els llatinoamericans els costa entendre la catalanitat". Tots dos fan aquestes constatacions al llibre 'Toc d'alerta', en què el periodista i sotsdirector del diari 'Avui' Salvador Cot dialoga amb tots dos. El llibre es publica Dèria Editors.

També sobre immigració, Barrera declara que Catalunya té una capacitat d'integració "molt gran", demostrada els últims anys amb l'arribada d'immigració extracomunitària, i també durant el segle XX, amb els immigrants procedents de la resta de l'Estat.

L'esmentada integració s'ha produït i es produeix "sense conflictes" però, segons Barrera, hi ha un contrapunt: "La descatalanització". Per aquesta raó, constata que els catalans "com a grup ètnic" ho tenen "complicat per subsistir" ja que, declara: "No tenim cap altra característica interna important que ens permeti mantenir la especifitat. No tenim ni la insularitat d'Irlanda, ni una religió pròpia".

Segons Barrera, el futur de Catalunya és la independència o "la plena sobirania en una confederació" espanyola. "En cas contrari, l'únic recurs que tindrem per subsistir és ser un grup ètnic, una minoria nacional en el territori de Catalunya", declara el republicà que, com Pujol, detecta que el problema de Catalunya és "demogràfic".

Per Pujol, Catalunya viu un moment difícil, cosa que atribueix a la "debilitat" de la cohesió interna "com a conseqüència, en bona part, de la immigració". "Aquest és el problema més gran que tenim. Els altres els podem resoldre", admet.

GOVERN NACIONALISTA

Tots dos es refereixen diverses vegades a un possible pacte postelectoral entre CiU i ERC que els permetés governar en coalició la Generalitat. Segons Pujol, "aquest govern hipotètic hauria d'anar en compte per no donar la raó a Josep-Lluís Carod, quan diu que un govern nacionalista seria de partició del país".

"Això s'hauria d'intentar evitar", admet Pujol, pel que advoca per "buscar altres coalicions com seria un tripartit sense el PP i sense Iniciativa".

Barrera advoca per la "unitat" dels partits catalanistes, primerament entre CiU i ERC. "S'ha de fer tot el possible per a arribar-hi", considera, i afegeix que aquesta entesa "és un problema del PSC, amb el PSOE" i també per a ICV, que procedeix d'una "tradició 'progre', que encara els frena" a aquesta unitat "indispensable".

L'exdirigent republicà també parla del seu partit: "No sóc responsable de res del que ha passat els últims anys ja que vaig deixar la responsabilitat de direcció l'any 1988". "Potser el que lamento i no repetiria és no haver continuat lluitant per dirigir les coses en el sentit que a mi em semblava correcte. Aquest és el principal retret que em faig", conclou, i afegeix: "Institucionalment, tot el que vaig fer ho tornaria a fer".

També es refereix a l'actual pacte de Govern de la Generalitat, i diu que en la direcció actual d'ERC "hi ha un globus que es desinfla, que és el de la pretensió de creure que es pot influir en els socialistes". "Com que això s'ha anat demostrant que és fals, hi haurà un retorn de la necessitat de concretar la unitat dels catalanistes, dels nacionalistes", tot i que "tot necessita el seu temps", diu Barrera, a la qual cosa Pujol assenteix.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés