Actualitzat 24/10/2018 14:10

BComú afirma que "no s'entendria" que el PDeCAT s'oposi a les preguntes de la 'multiconsulta'

Entitats demanen votar a favor de les preguntes de la multiconsulta
Europa Press

Diverses entitats asseguren que només s'hi pot votar en contra sobre la base d'arguments jurídics

BARCELONA, 24 oct. (EUROPA PRESS) -

La regidora de Participació de Barcelona, Gala Pin, ha assegurat que "no s'entendria que el PDeCAT posés en risc el dret a decidir dels barcelonins", en cas que rebutgi en el ple d'aquest divendres consultar els barcelonins sobre les gestió de l'aigua i sobre el canvi del nom de la plaça d'Antonio López.

En una roda de premsa aquest dimecres, Pin ha recordat que no es pot votar en contra de les preguntes per raons polítiques --només pot fer-se per raons jurídiques--, cosa que han constatat els serveis jurídics, que han tramitat el recurs de reposició sobre les preguntes de la 'multiconsulta', que es van rebutjar en el ple d'abril.

"Està en joc la democràcia municipal", ha insistit la regidora, que ha reclamat a PDeCAT i el PSC que votin a favor de les preguntes i ha retret l'informe elaborat pel catedràtic de Dret Administratiu i Advocat Joaquín Tornos que contradiu els informes municipals, que defensen que la gestió de l'aigua és competència municipal.

En una atenció a la premsa, la presidenta de la Favb, Ana Menéndez, i la portaveu d'Aigua és Vida, Miriam Planas, també han dit que només es pot votar en contra de les preguntes amb arguments jurídics: "Això és un vodevil i un atac a la democràcia directa i a l'oportunitat que la ciutadania pugui expressar-se", ha dit Menéndez.

En aquest sentit, han instat el PDeCAT i el PSC a respondre l'esforç de les entitats i la ciutadania que ha presentat les preguntes, i ha dit que preveuen que votin a favor de les preguntes els grups de BComú, ERC, la CUP-Capgirem i el regidor no-adscrit Juanjo Puigcorbé.

"Els partits que hi votin en contra es carreguen l'essència de la iniciativa ciutadana. Ningú més en el futur no farà l'esforç ingent que cal per recollir signatures si la iniciativa se la carrega el ple", ha subratllat Menéndez, que ha afirmat que les entitats han fet grans esforços per impulsar les preguntes.

Planas ha dit que els amoïna que sigui Aigües de Barcelona qui s'oposi a consultar la ciutadania sobre la gestió de l'aigua amb recursos judicials, campanyes publicitàries i informes que contradiuen els informes jurídics que contradiuen els que fan els mateixos funcionaris.

POSICIONAMENT

El portaveu del PDeCAT a Barcelona, Jaume Ciurana, ha explicat en roda de premsa que encara no han decidit el seu posicionament: "Ho estem pensant i ho valorarem a la llum de nous informes", i ha rebutjat la pressió que, segons ell, reben per part del Govern municipal d'Ada Colau.

"Estem amb el que nosaltres considerem o pensem. No és una qüestió de bàndols o pressions", ha expressat Ciurana en una roda de premsa, en la qual ha assegurat que el PDeCAT no farà d'advocat dels interessos de cap de les parts, i ha ressaltat que Colau no aconseguirà celebrar la 'multiconsulta' aquest mandat.

ACORD NO-VÀLID

Així, els serveis jurídics han determinat que no és vàlid l'acord del ple municipal del mes d'abril per rebutjar les preguntes, en el qual BComú i ERC van votar a favor de totes dues, que van comptar amb els vots negatius de la resta de grups municipals.

No obstant això, encara que s'aprovi en el ple, la 'multiconsulta' no podrà celebrar-se durant aquest mandat, perquè la normativa impedeix que es faci en els sis mesos previs a les eleccions i només hi hauria un mes de marge per organitzar-la, per la qual cosa els acords quedarien congelats fins passades les municipals al maig.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés