Publicat 12/10/2023 15:00

Braval acull en 25 anys 1.600 menors immigrants per a la inclusió social i l'èxit escolar

Les xifres del quart de segle de l'entitat
BRAVAL

Ho celebrarà amb un acte obert al Macba dijous 19 d'octubre a la tarda

BARCELONA, 12 oct. (EUROPA PRESS) -

El centre Braval, dedicat a la inclusió social de menors immigrants al barri barceloní del Raval, acaba de complir 25 anys, durant els quals ha acollit 1.600 joves a la seva seu del carrer Reina Amàlia, per on també han passat 1.010 voluntaris, alguns dels quals van ser nens participants.

El pedagog Josep Masabeu, que encapçala aquest projecte de l'Opus Dei des del principi (1998), ha explicat en una trobada amb periodistes que l'objectiu continua sent el seu èxit escolar i la convivència, mitjançant la relació entre ells i també amb no immigrants, fonamentalment gràcies l'esport.

Són 1.600 persones de 8 a 18 anys (inclouen 30 països, 10 llengües i 9 religions), amb una permanència mitjana de 6 anys en l'entitat, durant els quals conviuen a la seu, on a més fan els deures escolars i, si van a l'escola cada dia, juguen en competicions esportives.

Tenen 12 equips propis (6 de bàsquet i 6 de futbol) que juguen amb 120 equips de tots els barris de Barcelona, amb la qual cosa es pretén que la convivència no sigui només entre immigrants, sinó entre tots.

Masabeu valora l'èxit escolar, amb "zero absentisme i abandonament" de l'escola, un 90% d'èxit en l'ESO, 220 nens que han cursat Batxillerat, 310 en Cicles Formatius, 27 graduats universitaris, 10 estudiant ara a la universitat i 580 treballant avui dia amb contracte.

EL RAVAL NO ÉS UNA BANLIEUE

"Això és un somni", ha dit Masabeu, per la resposta dels joves, però també dels voluntaris, perquè els considera la prova que la gent té capacitat de resposta a les necessitats socials i que s'està fent una societat cohesionada.

"Crec que l'hem encertada: una gran cohesió de voluntaris que agafin una gran relació amb els nois i els seus pares", i també ha destacat la importància de barrejar persones per evitar un gueto.

Masabeu és optimista sobre el Raval: "No ha explotat com les banlieues de París, perquè hi ha xarxa social" gràcies a l'aportació d'escoles, sistema sanitari, esport i entitats, i ha destacat que l'administració pública també hi contribueix, tot i que sempre hi pot fer més.

"L'ASCENSOR SOCIAL"

Els 25 anys se celebraran dijous 19 d'octubre a les 19.00 en un acte obert al Macba, amb un aforament per a 200 persones a l'Auditori Meier.

L'obrirà la directora del museu, Elvira Dyangani Ose, tot seguit s'emetran vídeos sobre l'aniversari i sobre els voluntaris, i després es farà la taula rodona 'Claus d'èxit per a l'ascensor social', en la qual participants, voluntaris i familiars explicaran la seva experiència, i clausurarà el regidor de Ciutat Vella, Albert Batlle.

El director de 'La Vanguardia', el periodista Jordi Juan, moderarà el debat amb Lita Agresor (voluntària filipina i mare d'un antic participant i voluntari), Adrià Moreira (antic participant i voluntari, de l'Equador), Marc Andrei Gabe (antic participant i voluntari actual, de Filipines i universitari) i Pablo García-Mussons (pedagog, voluntari actual i entrenador de bàsquet).




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés