Actualitzat 27/02/2013 14:24

Can Ruti incorpora la injecció d'espuma líquida en els pulmons per tractar l'emfisema

Hospital Germans Trias i Pujol. Can Ruti. Vista aérea
HOSPITAL GERMANS TRIAS I PUJOL

BARCELONA, 27 febr. (EUROPA PRESS) -

L'Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona (Barcelona) --també conegut com a Can Ruti-- ha incorporat la injecció d'espuma líquida als pulmons, a través d'una broncoscòpia, per tractar l'emfisema més greu.

El coordinador de la unitat d'Endoscòpia Respiratòria del Servei de Pneumologia del centre, Felipe Andreo, ha explicat a Europa Press que la primera intervenció d'aquest tipus es va realitzar el desembre, i que de cara al 2013 tenen previst que es pugui aplicar a cinc persones més.

La nova tècnica bloqueja les parts malmeses del pulmó i preserva les sanes, fet que suposa una alternativa a la cirurgia oberta d'extirpació de part d'aquest òrgan i a la introducció de vàlvules mitjançant un catèter, cosa que presenta "avantatges" per al pacient en els dos casos.

El Germans Trias i Pujol és el primer hospital de Catalunya que incorpora aquest mètode a la seva pràctica clínica, si bé Andreo ha assenyalat que l'Hospital de La Fe de València i la Fundació Jiménez Díaz de Madrid també ho van fer amb anterioritat, i que altres centres com l'Hospital de Bellvitge (Barcelona) han realitzat assajos clínics per testar l'eficàcia del procediment.

Andreo ha especificat que la injecció de l'espuma --un polímer que s'introdueix als bronquis més petits i als alvèols i que s'inflama fins a deixar-los tancats-- està indicada només en un percentatge petit dels casos de malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC), aquells més greus i en els que existeix una porció de pulmó que segueix funcionant correctament.

El nou tractament és una "opció menys invasiva", i no necessita quiròfan ni reanimació, tot i que sí que cal la presència d'anestesiòlegs i el pacient ha de romandre ingressat entre un i dos dies.

En el cas de la utilització de vàlvules, Andreo ha precisat que en alguns pacients no són efectives perquè les zones sanes i malaltes del pulmó segueixen comunicant-se, i ha precisat que el cost en els dos casos és semblant --al voltant dels 12.000 euros--.

PRIMER CAS

El Germans Trias i Pujol ha fet la primera intervenció d'aquest tipus a un pacient de 46 anys, exfumador amb MPOC greu i emfisema, que tenia malmesa la part superior dels dos pulmons.

Andreo ha explicat que, dos mesos després, l'home té una "situació funcional millor" i pot fer tasques que abans li eren impossibles, com ara pujar escales i sortir al carrer amb més freqüència.

Alhora, les proves indiquen que la quantitat d'oxigen en sang li ha augmentat, i, tot i que encara cal esperar un altre mes per fer proves complementàries, la progressió del malalt apunta que podria abandonar l'ús d'oxigen artificial en la seva vida diària.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés