Actualitzat 15/12/2008 16:47

Carod demana que es "prengui nota" de l'informe del Consell d'Europa sobre immersió lingüística

BARCELONA, 15 de desembre (EUROPA PRESS)

El vicepresident del Govern, Josep-Lluís Carod-Rovira, ha demanat avui als partits i entitats que qüestionen la política lingüística de la Generalitat i "viuen de la demagògia i la intoxicació" que "prenguin nota" de l'informe emès pel Consell d'Europa que avala la immersió lingüística a Catalunya.

En un acte de commemoració del 20 aniversari del Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL), Carod s'ha felicitat perquè l'informe internacional avala tant la immersió com la política lingüística catalana i ha sostingut que també "posa en evidència la falta de pluralitat" de l'Estat. En especial, Carod ha subratllat que la justícia és l'"ovella negra del respecte al multilingüisme".

Carod ha demanat "fre fora el pessimisme lingüístic" i ha defensat que el català "no és d'estar per casa", sinó que té un tarannà "internacional", com ho demostra, segons la seva opinió, els 166 lectorats que té a tot el món. "El català és útil", ha subratllat el vicepresident.

Ha assenyalat que la política lingüística de la Generalitat es preveu com una política social, que pretén que "no hi hagi una fractura social i que la llengua no es converteixi en una eina de segregació", ja que la llengua "forma part del paisatge del benestar". Carod ha dit que el català és "una llengua de llibertat".

Carod ha subratllat la importància i "els fruits evidents" del CPNL per a la pluralitat lingüística i la seva capacitat d'adaptació als canvis amb la nova immigració arribada a Catalunya els últims anys. Ha dit que ha sabut adaptar-se d'una societat que necessitava la rehabilitació social d'una llengua prohibida a un panorama multilingüe.

Al CPNL s'hi han inscrit l'últim any unes 111.000 persones, amb un gran creixement en els últims quatre anys. Dels inscrits, ha explicat Carod, un 80% van néixer a l'estranger. El consorci superarà el 2009 el milió d'inscripcions als cursos de català en els seus 20 anys.

A l'acte de celebració del CPNL també hi han participar el secretari de Política Lingüística de la Generalitat, Bernat Joan, representants de l'Associació Catalana de Municipis (ACM) i la Federació de Municipis de Catalunya (FMC), així com l'exprimer president de l'organisme, Miquel Reniu.

EL "REPTE" DE LA NOVA IMMIGRACIÓ

Bernat Joan ha assenyalat que el consorci "s'ha fet gran, pel pas del temps i el seu major volum" i les característiques sociolingüístiques són "molt diferents" a les de fa 20 anys. Per al secretari de Política Lingüística, el "repte" actual és integrar la nova immigració.

Tant el representant de l'ACM, Andreu Bosch, com del FMC, Carles Martí, han ressaltat l'evolució del consorci, la cohesió social que ha suposat i l'èxit de propostes com les 'parelles lingüístiques'.

El CPNL farà els seus 20 anys amb una exposició, que comença a Barcelona i que al llarg de 2009 es podrà veure a diferents punts de Catalunya. La institució està formada actualment per la Generalitat, més de 90 ajuntaments, 37 consells comarcals i la Diputació de Girona.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés