Actualitzat 01/11/2008 18:22

Catalunya podrà convocar consultes sobre qualsevol tema amb permís de l'Estat si ho demanen 319.000 electors

BARCELONA, 1 de novembre (EUROPA PRESS)

El conseller de Governació i Administracions Públiques, el republicà Jordi Ausàs, ha anunciat avui que la Generalitat podrà convocar consultes populars sobre qualsevol assumpte, inclòs l'autodeterminació, si ho sol·licita "el 6 % del cens electoral", és a dir, unes 319.000 firmes, tot i que caldrà el vistiplau previ de l'Estat.

Així quedarà establert a l'avantprojecte de Llei de consultes populars que el Govern aprovarà el desembre, amb l'objectiu que el Parlament l'aprovi al llarg del pròxim any, ha dit Ausàs.

En una entrevista d'Europa Press, el conseller ha precisat que, en qualsevol cas, per realitzar-se una consulta, ja sigui a nivell autonòmic o local, caldrà tenir el vistiplau de l'Estat.

Ausàs ha recordat que la Llei de consultes populars per via referèndum serà "plenament constitucional", i ha assegurat que obeeix el mandat de l'Estatut, ja que l'esmentat text atorga competències a la Generalitat a la convocatòria de consultes.

Ha precisat que, perquè l'esmentada llei s'ajusti plenament a la Constitució, s'especificarà que, en última instància, serà l'Estat qui tingui l'última paraula i autoritzi cadascuna de les consultes, siguin d'àmbit local o autonòmic, ja que així queda establert a la Carta Magna.

A INICIATIVA DEL GOVERN, EL PARLAMENT O LA CIUTADANIA

Ha indicat que una consulta d'àmbit autonòmic es podrà impulsar des de diferents vies: "Des del Govern, per una majoria al Parlament, o per iniciativa legislativa popular". En aquest últim cas, caldrà que compti amb l'aval del 6 % del cens electoral. El que és el mateix, unes 319.000 firmes.

Ausàs ha revelat que podran fer-se consultes per via referèndum sobre "qualsevol qüestió que afecti la població", inclòs el dret de l'autodeterminació si es donés el cas, sempre amb l'aval necessari de l'Estat.

Ha explicat que la diferència entre la llei que planteja Catalunya i la consulta que volia convocar el lehendakari Juan José Ibarretxe l'octubre passat i que ha rebutjat el Tribunal Constitucional (TC) és que l'Estatut català, a diferència del basc, dóna competències a la Generalitat en consultes. "Volem desplegar l'Estatut al màxim" però sent "escrupolosos" amb la Constitució, ha constatat Ausàs.

En el cas dels municipis, els Ajuntaments o la ciutadania podran impulsar consultes sobre qüestions que considerin del seu interès tot i que, en el segon cas, es requerirà com a mínim de l'aval del 10% del cens, ha precisat Ausàs.

El conseller ha defensat la possibilitat que a escala autonòmica i local puguin efectuar-se consultes i ha dit que això és "una bona eina per fomentar la participació ciutadana". "Ens hem d'anar acostumant a consultar i preguntar a la gent sobre totes les qüestions que afectin els seus interessos i les seves voluntats", ha dit Ausàs, que ha recordat que aquesta pràctica és "molt freqüent" en els governs d'altres estats occidentals.

(EUROPA PRESS CATALUNYA)

BA PLT 20081101142148 DCVI




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés