Actualitzat 25/10/2008 14:50

CCOO alerta que detenir les ajudes suposaria un "incompliment greu" de la llei

BARCELONA, 25 d'octubre (EUROPA PRESS)

CCOO de Catalunya ha alertat que suspendre o alentir les ajudes de la Llei de Promoció de l'Autonomia Personal i Atenció a la Dependència suposaria un "incompliment greu" de la norma i els ciutadans podrien denunciar davant els tribunals aquesta situació, segons ha explicat en una entrevista a Europa Press la responsable de dependència del sindicat, Cristina Faciabén.

"És una llei de bases, que està per sobre de qualsevol decisió política que es pugui prendre en una comunitat autònoma", ha afirmat Faciabén davant l'anunci de les dificultats tant des del PSC com des de la Conselleria d'Acció Social i Ciutadania de fer front a totes les ajudes davant l'actual situació econòmica.

Tot i això, ha afirmat que no creu que aquest tipus d'"amenaces" s'acabin complint. "No crec que sigui una amenaça que s'acabi portant a la pràctica perquè poden tenir problemes greus, a part dels ciutadans que no tenen culpa", ha afegit.

RETALLAR ALTRES DESPESES

Davant aquesta situació, el sindicat aposta per "fer retallades" en altres àrees ja que considera que ha sigut el mateix Estat qui s'ha compromès amb aquesta norma i ha marcat els seus objectius. "Les coses, quan un es compromet, les ha de complir", ha etzibat Faciabén.

CCOO comparteix amb la Generalitat el posicionament sobre que el finançament estatal és insuficient, ja que no s'està complint el precepte normatiu que diu que les comunitats autònomes i el Govern aporten cadascuna el 50 % del total de la inversió pública.

La consellera d'Acció Social i Ciutadania, Carme Capdevila, ha afirmat aquesta setmana que actualment Catalunya aporta el 76 % i que de no canviar l'actual situació, el 2011 arribarà a cobrir el 81 % de la despesa pública i l'Estat el 19 %.

Capdevila ha reclamat a l'Estat que es modifiquin els criteris que estableixen l'aportació econòmica que es dirigeix a cada comunitat ja que perjudiquen a Catalunya. Faciabén comparteix aquesta visió i instat que s'ha de tenir en compte que el cost de vida, i per tant d'atenció a un dependent, és més elevat que en altres comunitats.

Ha afegit que no haver aconseguit un nou model de finançament "fa difícil que des de Catalunya es pugui abordar" la despesa que suposa la dependència. Ha lamentat que aquesta situació afecti els ens locals i, finalment, els ciutadans.

"Ens fa por que les insuficiències de finançament acabin repercutint sobre la qualitat del servei i no es garanteixi el principi d'equitat territorial", ha assenyalat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés