Actualitzat 21/03/2013 17:51

Centenars de farmacèutics reclamen davant de la Generalitat el pagament dels 270 milions de deute

Concentración de farmacéuticos ante la Generalitat
EUROPA PRESS

De Dalmases reclama "solucions" al Consell de Política Fiscal


BARCELONA, 21 març (EUROPA PRESS) -

Prop de 2.000 farmacèutics, segons els organitzadors, i 300, segons la Guàrdia Urbana, han reclamat aquest dijous davant de la Generalitat el pagament dels 270 milions d'euros que els deu el Govern --el 70% de la factura del gener i l'import íntegre del novembre i desembre--, en una concentració en la qual han reiterat que la "possible asfíxia per inanició" del sistema de dispensació de fàrmacs.

El president del Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya, Jordi de Dalmases, ha llegit un manifest en el qual ha demanat que l'administració pública "assumeixi d'una vegada la seva responsabilitat", un escrit que han lliurat a un representant del gabinet de Presidència de la Generalitat.

Davant de la reunió d'aquest dijous a Madrid del Consell de Política Fiscal i Financera, on es negocia la possibilitat de flexibilitzar el dèficit d'algunes autonomies, De Dalmases ha reclamat solucions urgents, perquè "el missatge que tot segueix igual ja no és acceptable".

Després del tercer retard registrat en els últims dos anys en el pagament dels medicaments --les al voltant de 3.100 farmàcies que existeixen a Catalunya cobren uns 120 dies després de dispensar un fàrmac malgrat que el conveni signat amb el Servei Català de la Salut (CatSalut) estableix 35 dies--, el president dels farmacèutics ha insistit que ara "ja no és suficient amb les paraules".

En la concentració s'han vist pancartes amb missatges com 'Els farmacèutics volem dispensar però no podem', 'Prioritat: el teu medicament' i 'Els medicaments dels ciutadans en perill', entre proclames de 'Mans enlaire, això és un atracament' i 'Artur (referint-se al president de la Generalitat, Artur Mas) ens portes a l'atur'.

El manifest insisteix que l'administració hauria de complir amb la seva obligació, perquè les farmàcies estan funcionant més enllà del que exigeix la professió, en un sector en el qual el fàrmac és un "bé necessari i essencial" per a la ciutadania, i la seva dispensació està en perill pels impagats.

PROTESTA APROVADA EN REFERÈNDUM

La manifestació d'aquest dijous és una de les tres mesures de protesta aprovades en referèndum per dos terços dels farmacèutics, juntament amb la recollida de firmes per traslladar-les al Parlament i la reclamació per via judicial dels interessos generats amb els retards.

De Dalmases ha explicat també que s'estan portant a terme reunions amb la patronal sanitària concertada per elaborar un manifest conjunt en què es posi de manifest el risc que travessa el sistema sanitari, el que veu com "un avís, no una amenaça".

Les tensions de tresoreria ja van provocar el passat 25 d'octubre el primer tancament patronal total de la història de la farmàcia catalana, un conflicte que la Generalitat atribueix als retards en la percepció de fons procedents de l'Estat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés