Actualitzat 17/12/2013 22:13

El Centre d'Art Fabra i Coats situa la lectura com a eix vertebrador de la seva programació

Centre D'art Contemporani Fabra I Coats
EUROPA PRESS

BARCELONA, 15 nov. (EUROPA PRESS) -

El Centre d'Art Contemporani Fabra i Coats, inaugurat l'any passat i situat a la fàbrica del barri de Sant Andreu de Barcelona, centrarà la programació d'aquesta temporada en la lectura amb el projecte expositiu 'El text: principis i sortides', que s'inaugura aquest divendres.

El projecte expositiu ha estat el guanyador del concurs públic que es va organitzar per elaborar la programació d'aquesta temporada, i que de 29 propostes es va elegir la dels comissaris David Armengol i Martí Manen, segons ha informat el director de Promoció de Sectors Culturals a l'Institut de Cultura de l'Ajuntament de Barcelona (Icub), Llucià Homs.

Tot i que ja s'havien organitzat altres exposicions al recinte, aquesta proposta és la primera que té uns comissaris que l'han dissenyat de principi a final i l'han dotat d'una unitat de sentit.

Segons els comissaris, el programa està pensat com un llibre, amb un pròleg, tres capítols centrals i un epíleg, i comptarà també amb activitats complementàries, com grups de treball especialitzats, un programa educatiu per a les escoles, publicacions relacionades, i es modificarà el web del centre per concebre'l amb una dinàmica editorial.

A pesar del títol del programa, les obres no seran textuals, sinó visuals, i tindran com a nexe la literatura a l'inspirar-se en ella per vertebrar l'exposició.

El pròleg, que es podrà veure del 16 de novembre al 19 de gener, ha estat comissariat per Theodor Ringborg, i és l'exposició unipersonal 'Slight Chance' de l'artista finlandesa Pilvi Takala.

L'exposició consta d'obres audiovisuals de Takala, que amb una barreja d'"ingenuïtat i mala llet", segons Ragin, crea personatges --que moltes vegades són ella mateixa-- i situacions caòtiques i desconcertants que posen a prova els codis de conducta socials, pel que resulta literari.

Les peces centrals seran 'Capítol 1. Crònica. Narració, història i subjectivitat', 'Capítol 2. Fugides. La ficció com a rigor', i 'Capítol 3. Manifest. Art avui, davant dels dubtes', que contindran obres de múltiples artistes de nacionalitats diferents, amb graus diferents d'experiència per "establir un diàleg", segons Armengol.

L'epíleg, 'The Book Lovers', estarà comissariat per David Maroto i Joanna Zielinska, i consisteix a un arxiu en procés sobre novel·les escrites per artistes.

El Museu d'Art Contemporani de Barcelona (Macba) col·laborarà amb les exposicions amb "notes al peu", obres que serviran per contextualitzar el projecte.

En el marc d'aquesta temporada, s'organitzaran grups de treball dirigits a un públic especialitzat que investigaran des de l'art la connexió entre text, art, literatura i narrativitat, però també haurà activitats per a públic escolar i, en comptes de publicar un catàleg expositiu, s'editaran llibres amb el títol comú 'La vida llegida'.

FABRA I COATS

Homs ha recordat que aquest espai està destinat a l'art emergent, i que vol convertir-se en un espai de professionalització del sector.

El director de l'Icub ha expressat també la seva voluntat de convocar aviat un concurs públic per escollir al director o directora de la institució.

Homs ha explicat que el desenvolupament de Fabra i Coats es troba en la primera fase, en què s'han habilitat alguns espais, i que entre el 2014 i el 2015 es restaurarà el primer pis de la fàbrica per aconseguir 1.800 metres quadrats d'espai expositiu, operació que costarà uns 1.600.000 euros.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés