Actualitzat 12/10/2008 12:50

CiU de Barcelona planteja generalitzar el català a totes les actuacions de l'Ajuntament per adaptar-se a la legislació

BARCELONA, 12 d'octubre (EUROPA PRESS)

La proposició de CiU de Reglament per a l'Ús del català a l'Ajuntament de Barcelona preveu que aquesta llengua sigui la d'ús general a "totes les seves tasques i relacions", i que tots els càrrecs municipals s'expressin "normalment" en aquest idioma en els actes d'aquest àmbit lingüístic, segons el text, al qual ha tingut accés Europa Press.

CiU considera imprescindible adaptar-se a l'Estatut i a la llei catalana de política lingüística (1998), norma que al cap i a la fi "reitera" el que ja fixava la passada llei del català (1983). Així, l'Ajuntament, inclosos els organismes que depenen d'ell, "ha d'utilitzar normalment el català per a les seves tasques i relacions".

Així, per exemple, tots els mitjans de comunicació municipals --ràdio, televisió i internet-- han d'usar "normalment" el català, d'acord amb la llei vigent de política lingüística i amb una Instrucció del 2007 del Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC).

A la generalització d'ús del català s'inclouen, entre d'altres aspectes, l'adaptació de l'equipament informàtic i de telefonia mòbil; les actuacions internes; els estudis, projectes i tasques encarregats; la documentació i béns i serveis de contractistes i proveïdors; i expedients administratius.

CiU també planteja escriure en català comunicacions, notificacions i impresos, tot i que han d'estar disponibles en castellà si un ciutadà ho demana. Però la federació rebutja impresos bilingües, excepte quan "alguna circumstància especial ho recomani".

Pel que fa a aquesta mena de textos dirigits a persones residents fora de l'àmbit lingüístic català, han d'adaptar-se a l'idioma oficial del lloc en qüestió, però ha d'acompanyar-se d'una versió catalana.

Respecte a les "comunicacions administratives orals" de càrrecs electes i no electes, tot el personal municipal ha de parlar en català excepte que l'administrat demani ser atès en castellà.

RELACIONS INSTITUCIONALS

La normativa de CiU planteja que les relacions institucionals donin també preeminència a aquest idioma. Així, en l'àmbit lingüístic català, tot document dirigit a administracions públiques ha d'estar redactat en aquest idioma, incloses les comunicacions a l'administració civil o militar estatal i la justícia.

Fora d'aquest àmbit lingüístic, un text ha d'adaptar-se a la llengua de cada administració, però amb versió catalana adjunta.

RETOLACIÓ, PUBLICACIONS I PUBLICITAT

La federació nacionalista proposa protagonisme del català a la retolació pública "de tota mena" --llevat de la dirigida a turistes--; i a llibres, revistes, cartells, opuscles, publicacions, missatges a mitjans de comunicació i publicitat institucional --excepte els pensats per a turistes, per a promoció exterior o per a mediació cultural--.

La selecció de personal també ha de requerir l'acreditació de coneixement del català, en el grau "adequat a les funcions pròpies" de la plaça en qüestió.

TRES ANYS PER APRENDRE

A més, l'Ajuntament ha de "facilitar" la formació de català a tot funcionari i treballador municipal sense els "coneixements necessaris" una vegada s'aprovi la norma que proposa CiU, perquè en un termini de tres anys "arribi al nivell que els és exigible".

Divendres passat va expirar el termini dels grups per presentar esmenes a la proposta de CiU. Ara ha de passar a la fase d'estudi per part del consistori, abans d'abordar-se en comissió i, finalment, en el plenari municipal.

A més, el text preveu que, una vegada aprovat, es constitueixi una comissió de seguiment de la norma, i que l'alcalde sigui un dels membres.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés