Actualitzat 27/02/2008 13:07

9-M.- CiU i PP vinculen el coneixement de la llengua i costums a l'obtenció del permís de residència

BARCELONA, 27 de febrer (EUROPA PRESS)

CiU i PP aposten en els seus programes electorals perquè el coneixement de la llengua i els costums siguin requisits per obtenir el permís de residència per als immigrants. El PSC proposa que la Generalitat intervingui en les polítiques estatals, ERC vol el control de fluixos migratoris, mentre que ICV-EUiA defensa el dret a vot d'aquest col·lectiu.

Al marge de la llengua, CiU condiciona el permís de residència permanent al compliment "efectiu" de les normes democràtiques de convivència, com ara l'escolarització dels fills o la igualtat entre home i dona.

Altres de les propostes és apostar per la contractació en origen i "restringir" l'arribada d'immigrants sense treball. La formació nacionalista reclama per a la Generalitat la competència executiva i ser la que determini el contingent de treballadors estrangers.

Per la seva banda, el PP proposa que els estrangers participin en un concurs de punts per aconseguir els visats de treball, punts que s'establiran segons el nivell d'integració a través de variants com el coneixement de la llengua, l'experiència professional i el "coneixement del sistema legal espanyol, la seva història i la seva cultura", entre d'altres.

Després d'aquest permís d'un any, el PP proposa per als immigrants que vulguin establir-se a Espanya un contracte d'integració, en què l'immigrant "es comprometrà a complir les lleis i respectar els principis, valors i costums dels espanyols, a aprendre la llengua, a pagar els seus impostos i cotitzacions, a treballar activament per integrar-se i a retornar al seu país si durant un temps manca d'ocupació i de mitjans".

Entre les mesures dels populars també estan la "política de control de fronteres" i el rebuig dels processos de regularització massiva, perquè considera que l'emprès pel PSOE ha convertit Espanya "en un dels destins preferits de les màfies que trafiquen i exploten les persones".

PSC APOSTA PER LA COOPERACIÓ.

Entre les propostes del PSC estan la creació d'una Agència Estatal de Migracions per a agilitar els tràmits, en què participaria la Generalitat per exercir les competències en matèria de concessió del permís inicial de treball, i aposten per intensificar la coordinació entre les administracions migratòries i laborals de l'estat i el Govern.

A més, considera necessari incrementar la política d'acords i de cooperació amb els països de més procedència de la immigració i perquè els tràmits dels reagrupaments familiars es facin en un termini màxim de dos mesos.

Des d'ERC, el seu candidat, Joan Ridao, defensa que la Generalitat tingui totes les competències en matèria d'immigració -excepte la de fronteres i concessió de nacionalitat--, entre les quals consideren que s'hi ha d'incloure la contractació en origen.

Ridao, partidari del "control de fluixos" migratoris, advoca per "fer possible que entrin a Catalunya tantes persones com dignament es pugui mantenir". Altres de les propostes d'ERC són la reducció de deu a cinc els anys necessaris per a la consecució de la nacionalitat espanyola, reconèixer el dret de vot dels immigrants a les eleccions locals i afavorir el retorn voluntari als països d'origen, entre altres coses.

ICV DEFENSA EL DRET A VOT.

Una de les principals apostes en matèria d'immigració inclosa en el programa d'ICV-EUiA és la consecució del dret a vot per a les persones immigrants "en totes les eleccions" establint un mínim d'un any de permanència per a les municipals i de tres per a la resta.

Entre altres mesures, preveuen l'"obertura de les vies" per a la regularització dels immigrants que resideixen a Espanya en situació irregular i l'eliminació del procediment sumari d'expulsió. En general, sol·liciten un "verdader" reconeixement dels drets i llibertats fonamentals i que el concepte de ciutadania "vinculi també" les persones immigrants.

PLA NACIONAL D'IMMIGRACIÓ DE C'S.

Finalment, C's recull en el seu programa la creació d'un Pla Nacional d'Immigració, "consensuat" amb totes les forces polítiques, i la creació d'un visat temporal de residència i treball amb un màxim de cinc anys, després dels quals, aquells que continuïn amb contracte en vigor i acreditin recursos fixos i regulars "podran accedir a l'estatus de resident de llarga durada".

Proposa també l'augment dels efectius de la policia de fronteres, disminuir els països inclosos en el programa d'exempció de visats, rebutgen les mesures que afavoreixin processos de regularització massives i defensa el dret dels immigrants a votar en les eleccions locals. C's considera que la integració "s'afavoreix mitjançant el coneixement bàsic de l'idioma, la història i les institucions d'acollida del país".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés