Publicat 28/05/2018 22:09

El Comitè Federal del PSOE recolza la moció de Pedro Sánchez, qui assumeix la dificultat que prosperi

L'andalusa Susana Díaz, única presidenta autonòmica que demana que no s'arribi a cap acord amb els partits independentistes

MADRID, 28 maig (EUROPA PRESS) -

El Comitè Federal del PSOE, màxim òrgan del partit entre congressos, ha avalat aquest dilluns la decisió del secretari general, Pedro Sánchez, de presentar una moció de censura contra el president del Govern, Mariano Rajoy, com a conseqüència de la sentència del 'cas Gürtel' que condemna al PP com a partícip a títol lucratiu d'aquesta trama de corrupció.

En una trobada a porta tancada, el secretari general ha reconegut davant dels seus la dificultat que la iniciativa prosperi. "És complicat per l'aritmètica conservadora del Congrés, però sempre haurà merescut la pena", els ha dit als 260 membres del Comitè Federal (el 80 per cent del total d'aquest òrgan) que ha acudit a la cita a la seu a Ferraz, han informat fonts presents a la reunió.

La presidenta de la Junta d'Andalusia, Susana Díaz, primera en abandonar la reunió després de prendre la paraula, ha estat l'única líder territorial que, davant de Sánchez, ha demanat expressament que no s'arribi a cap acord amb els partits independentistes per fer prosperar la moció. I ho ha fet alineant-se amb unes paraules del secretari d'Organització, José Luis Ábalos, en les quals aquest garantia que no s'anava a pactar amb els independentistes.

En una línia similar a la de Díaz s'expressava el president de Castella-la Manxa, Emiliano García-Page, que, si bé no va parlar dins de la reunió, sí ho va fer en declaracions als mitjans de comunicació a l'entrada de la reunió.

"No només no comptem amb els independentistes per governar sinó que no acceptem un Govern d'Espanya dependent dels grups independentistes", ha subratllat, per insistir que es pot negociar amb Ciudadanos i Podem perquè hi ha un "espai raonable" per a l'enteniment amb els dos partits que desemboqui en eleccions generals.

Altres presidents autonòmics com el valencià Ximo Puig o la balear Francina Armengol no veuen problema en què Sánchez guanyi la moció amb el suport dels independentistes, encara que Puig, com García-Page, preferiria que sortís amb el suport de Ciudadanos.

El president d'Aragó, Javier Lambán, no ha parlat ni a la reunió ni a l'entrada ni sortida de la trobada, mentre que els dirigents d'Astúries, Javier Fernández, i Extremadura, Guillermo Fernández Encalla, no s'han desplaçat a Madrid.

Cap dels presents --han intervingut 22 membres del Comitè Federal dels 260 assistents-- s'ha oposat a la presentació de la moció, segons han confirmat fonts presents a la reunió, que s'ha desenvolupat a porta tancada després del discurs de Sánchez, amb el qual ha començat la trobada.

Al final de la trobada, un alt càrrec de la direcció no ocultava la seva sorpresa i satisfacció pel "xec en blanc" que, en la seva opinió, havia atorgat el Comitè Federal a la decisió de Pedro Sánchez de presentar la moció tant en el fons com en la forma de gestionar la iniciativa.

Basava el seu argument en què el Comitè --que no ha votat cap resolució-- no havia establert ni línies vermelles a Sánchez ni havia demanat explicacions per la decisió de presentar la moció de censura.

EL PSOE JA HA GUANYAT AMB LA MOCIÓ

Entre els membres del Comitè Federal és majoritària la opinió que, prosperi o no la moció, el PSOE ja ha guanyat amb la sola presentació de la iniciativa, que està justificada per la gravetat dels fets que acredita la sentència de la Gürtel i que donarà a Sánchez l'oportunitat de presentar una alternativa de Govern.

Segons resumia un president autonòmic, l'estabilitat que necessita Espanya és "incompatible" amb la corrupció del PP. Sota el punt de vista d'aquest líder territorial, per al PSOE hauria suposat un risc major "no fer res" que treure endavant una moció de censura amb el vot afirmatiu dels partits independentistes, als quals no es donarà res a canvi per aquest recolzament.

Que no hi haurà contrapartides als independentistes pel seu suport a la moció, si és que la recolzen, queda clar --assegura aquest 'baró'-- amb la posició d'absoluta lleialtat a la Constitució demostrada per Sánchez amb el seu suport al Govern en l'aplicació de l'article 155 a Catalunya.

"Aquesta moció no és una qüestió de tàctica electoral, sinó d'ètica. Té a veure amb quin tipus de democràcia volem, si una basada en els valors o en la demoscòpia", els ha dit Sánchez als seus al final de la reunió, agraint el suport rebut.

En la seva primera intervenció, retransmesa en obert, Sánchez ha explicat que el seu full de ruta passa perquè, si prospera la moció, el seu Govern garanteixi una certa estabilitat abans de convocar eleccions, encara que no ha fixat un termini concret.

Abans de l'inici de la reunió, Ximo Puig i García-Page sí remarcaven la idea de convocar eleccions el més aviat possible en cas que prosperés la moció.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés