Actualitzat 12/05/2013 13:56

Compte enrere d'un mes als Encants abans del trasllat al nou edifici

Compradoras que buscan gangas en los Encants de Barcelona
EUROPA PRESS

Els venedors creuen que no perdran essència malgrat la coberta de disseny


BARCELONA, 12 maig (EUROPA PRESS) -

Els comerciants dels Encants de Barcelona esgoten el seu últim mes al recinte que els ha aixoplugat els últims 80 anys, en un extrem de la plaça de Glòries, per passar al nou edifici amb la seva característica coberta d'entre la plaça i el Teatre Nacional de Catalunya (TNC).

Els Encants, els inicis dels quals es remonten al segle XIV, uneix el que és un típic rastre i la venda de roba, calçat i productes i mobles per a la llar amb un denominador comú, les gangues, que s'emporta el primer que les troba i que difícilment es repetiran l'endemà.

Després de més de 80 anys, els ha arribat el moment de fer un salt qualitatiu que per a alguns serà definitiu, tenir un edifici amb coberta, que firma b720 Fermín Vázquez Arquitectos, i en què la inversió pública arriba a 56,4 milions d'euros.

Les últimes previsions fixen que la ubicació vigent tancarà entre la primera i segona setmana de juny, i que el nou s'inaugurarà el dia 14, tot i que la data encara pot moure's uns dies, explica a Europa Press el vicepresident de l'associació de comerciants, Armand Colás.

De 49 anys, Colás en porta 30 llargs al mercat --és tercera generació--, i confia a guanyar comoditat: els magatzems estaran en els baixos de l'edifici i tindran coberta, tot i que les últimes pluges han mostrat que l'aigua entra de banda i pot ser que s'hi hagi de col·locar lones.

Els venedors seguiran obrint els dilluns, dimecres, divendres i dissabtes, però ampliaran el seu horari i tancaran a les 20.00 hores --a la pràctica, ara cap a les 15.00--, el que confien que atregui a la tarda els treballadors del 22@.

A LA RECERCA DE LA GANGA

Malgrat el seu horari limitat, els Encants són un enrenou a mig matí, sobretot de mestresses de casa, jubilats, aturats, joves i treballadors que s'escapen una estona, un èxit que els venedors atribueixen a un denominador comú: hi ha gangues i peces úniques.

Ànima dels Encants, Lluís Barberà, de 90 anys i que va arribar a tenir 21 llocs, no dubta que són "el millor mercat de reciclatge del món" amb la seva subhasta única, i reivindica, com un altre venedor, Francesc, que el comerç del carrer és inherent dels catalans.

Colás creu que no es perdrà l'essència dels Encants malgrat la seva nova coberta de disseny --és alta perquè no sembli un centre comercial--, i Francesc considera que el mercat és una il·lusió entre venedor i comprador, de manera que no importa el lloc: "No perdrà romanticisme".

A més, són pocs els que no faran el trasllat --uns 25 de 300-- perquè es jubilen, com Conchita López, de 64 anys i 55 de trajectòria --van començar els seus pares--, que confessa sentir "molta pena" per anar-se'n; altres pot ser que segueixin un temps per després especular quan traspassin el negoci.

Barberà porta gairebé tota la vida vinculat al mercat i ha estat testimoni de nombrosos canvis, com la fi dels que cremaven ferralla als bidons, però hi ha coses que segueixen igual, com les "noies lleugeres" que ja havia a Glòries quan es va instal·lar el mercat el 1928 en el que ara és l'anell viari, que es preveu demolir l'any que ve.

Ha contribuït a reunir un arxiu de 30.000 retalls de cada dia de l'esdevenir dels Encants i la ciutat, i entre el que atresora, a més, la junta del mercat figuren fotografies de la seva evolució, com la de la Reina Sofia tafanejant sola als Encants després de casar-se el 1962.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés