Actualitzat 20/10/2008 14:36

Condemnen Salut a indemnitzar amb 75.000 euros per la mort d'un pacient intervingut de càlculs biliars

BARCELONA, 20 d'octubre (EUROPA PRESS)

El jutjat contenciós administratiu número 6 de Barcelona ha condemnat el Servei Català de la Salut (CatSalut), l'Institut Municipal d'Assistència Sanitària (IMAS) i l'asseguradora Zuric a indemnitzar amb 75.231 euros una família per la mort d'un pacient intervingut de càlculs biliars a l'Hospital del Mar de Barcelona, segons ha informat l'associació El Defensor del Pacient.

Els fets denunciats van passar durant l'ingrés al centre per a l'extirpació de colelitiasi, --formació de càlculs biliars-- el 16 d'agost del 2004. El pacient va morir el 3 de setembre com a conseqüència d'un xoc sèptic secundari a coleperitoneu després de l'extirpació de la vesícula.

La sentència, a la qual ha tingut accés Europa Press, assenyala que existeix "una clara infracció" de la 'lex artis' "per retard en el diagnòstic de la infecció postoperatòria i el seu tractament, que van causar la mort del pacient".

Durant la intervenció es va produir un estrip d'una adherència entre el fetge i la paret abdominal, així com l'extravasió de bilis, i per tant van haver d'extremar-se les precaucions per evitar el risc de peritonitis i infecció amb independència que a la vegada de la intervenció no pogués detectar-se la perforació del duodè.

Segons el Defensor del Pacient, la sentència admet que l'activitat després de l'operació va ser "ineficaç", ja que després de comprovar el resultat de l'analítica, el tractament era la reintervenció i les conseqüències del retard van ser l'establiment d'una insuficiència renal.

El jutge considera que l'extirpació de la vesícula "estava indicada" davant de la seva malaltia, tot i que no era "encara estrictament necessària", sinó que tenia caràcter preventiu. Tot i això, diu que "no consta" que el pacient fos degudament informat sobre l'alternativa del mer seguiment o control de la lesió i té "la impressió" que el metge va arribar a convèncer el pacient.

El Defensor del Pacient assenyala que la sentència recull l'al·legació dels demandants de la falta d'informació del metge cap al pacient dels riscos de la intervenció, tot i constar signat el full de consentiment informat, ja que no consta que estigués informat de la possibilitat de "no sotmetre's a l'operació".

Per aquesta raó, el jutge va estimar parcialment el recurs per la mort de D.C.F.V., presentat per la dona i el seu fill, i va condemnar amb 75,231 euros als demandats.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés