Publicat 20/11/2020 20:49

Coronavirus.- Illa reivindica el "esforç combinat" entre la ciència i la indústria

El ministre de Sanitat, Salvador Illa (Arxiu)
EUROPA PRESS/J. Hellín. POOL - Europa Press

El Cercle d'Economia recomana augmentar la despesa sanitria a Espanya en 12.240 milions

BARCELONA, 20 nov. (EUROPA PRESS) -

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha reivindicat aquest divendres "l'esfor combinat" entre la cincia i la indústria per desenvolupar una vacuna efica contra el coronavirus, d'una banda, i poder-la produir en massa, per l'altre.

Ho ha explicat en el marc de l'acte 'La recuperació post Covid-19. Algunes reflexions sobre el paper del sector de la salut' del Cercle d'Economia, en el qual també han participat el secretari general d'Indústria i de la Pime, Raül Blanco; el secretari general de Salut de la Generalitat, Marc Ramentol; la presidenta de la Fundació Cotec i exministra de Cincia i Innovació, Cristina Garmendia; el president del Barcelona Institute of Science and Technology (Bist), Andreu Mas-Colell, i el president del Cercle d'Economia, Javier Faus.

La Comissió Cincies de la Salut del Cercle d'Economia ha recomanat incrementar la despesa sanitria a Espanya en 12.240 milions d'euros, que equivalen a al voltant de el 1% del PIB, amb aportacions públiques i privades perqu el país se situ en la mitjana europea del 9,9% del PIB.

En una nota d'opinió publicada aquest divendres, el Cercle ha dit que la despesa sanitria hauria de "reflectir-se" al debat dels Pressupostos Generals de l'Estat (PGE), una idea que ha ratificat el seu president durant l'acte.

Per la seva banda, Blanco ha reivindicat que la indústria "sempre dóna la cara quan se la necessita" i ha detallat que, fins i tot indústries llunyanes a la salut, han respost rpidament durant la pandmia posant la seva tecnologia al servei del moment.

En relació a la transformació del sistema sanitari que ha accelerat la pandmia, Ramentol ha defensat que "si cal trencar barreres" s'ha d'incorporar la visió de la indústria i la visió de l'economia.

En aquest sentit, Mas-Colell ha presentat el document 'Les cincies de la vida per a la recuperació econmica i social' que han elaborat i que planteja "un horitzó a cinc anys vista" per a aquests canvis que consideren necessaris en el sistema de salut.

COLLABORACIÓ PÚBLIC-PRIVADA

El Cercle assenyala que "no es tracta només de gastar més, sinó de gastar millor", i de fomentar la despesa també per impulsar els hbits de vida i alimentació saludables.

Per a aix, el Cercle ha destacat que la "collaboració públic-privada resulta imprescindible" per poder gestionar amb xit l'increment de recursos.

Ha incidit a "ser capaos de generar consensos polítics necessaris per desembussar infraestructures hospitalries pendents" com l'ampliació de l'Hospital Clínic de Barcelona.

ATENCIÓ PRIMRIA

Ha afirmat que la pandmia ha estat un gran test per a Espanya i que ha fet veure la necessitat que el sistema de salut desplaci el seu "centre a l'atenció primria i comunitria".

En aquest sentit, també ha remarcat la importncia de la digitalització en el sector sanitari, subratllant la importncia de "una bona estructura de dades" que permeti millorar les avaluacions.

FALS DEBAT

El Cercle ha reiterat la seva "posició contrria a enfrontar economia i salut en una falsa dicotomia" ja que considera que la situació econmica no es normalitzar fins que s'estabilitzi la pandmia.

També s'ha mostrat favorable a implementar una reforma per millorar les retribucions dels professionals de la salut per "cuidar el seu talent" que, segons el Cercle, han demostrat durant la pandmia.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés