Publicat 15/05/2020 14:17

Coronavirus.- Universitats públiques catalanes reivindiquen "una part" dels fons de reconstrucció

Edifici Histric de la UB
UB - Archivo

BARCELONA, 15 maig (EUROPA PRESS) -

Els presidents dels consells socials de les universitats públiques catalanes han reivindicat aquest divendres que els centres d'educació superior rebin "una part dels fons especials per a la reconstrucció del país després del coronavirus" perqu es converteixin en un motor després de la pandmia.

En l'article 'L'universitat pública, motor post-covid-19' publicat en 'La Vanguardia', han afirmat que les universitats han de ser una aposta i han de ser ateses amb la prioritat que mereixen, i han assenyalat que s'ha de compensar l'impacte directe de la pandmia i establir mecanismes que garanteixin la igualtat d'oportunitats en l'accés de l'alumnat.

Han remarcat que les universitats estan fent un esfor d'adaptació a les condicions de confinament sobrevingudes per la Covid-19, per que ja est "impactant fortament" en els comptes, amb afectació pressupostria i en la tresoreria.

En una primera estimació, les universitats públiques catalanes han xifrat l'impacte en uns 75,4 milions d'euros, dels quals el 80% correspon a una reducció dels ingressos, i ha assenyalat que hi haur més despeses de les habituals, les associats a la prevenció de riscos de Covid-19 i a l'adquisició de més recursos tecnolgics per reforar el teletreball i la formació a distncia.

DISMINUCIÓ DE MATRÍCULES

Han afirmat que la reducció de l'activitat econmica i la menor disponibilitat de recursos de les famílies, comportar en el proper curs una disminució de la matrícula en els estudis oficials --sobretot en els msters--, una menor activitat de formació contínua i una reducció dels convenis de R+D+i.

Han recordat que les universitats públiques, com altres organismes de l'administració, s'han vist sotmeses des de 2012 a notables restriccions de despesa i inversions, i ha considerat que és vital en l'actual situació "finanar els motors del coneixement".

Han compartit que existeixen necessitats urgents a curt termini per atendre les necessitats sanitries i de protecció social, i dels agents econmics, per que les universitats també han de ser dotades en els fons especials de reconstrucció per atendre i corregir l'impacte immediat de la crisi.

Els presidents dels consells socials han afirmat que l'educació superior, la investigació i la innovació són "mbits clau" pel desenvolupament social i econmic de la societat, i que les universitats públiques han de ser el motor i el 'hub' del coneixement.

L'article est signat per Joan Corominas (Universitat de Barcelona), Gabriel Masfurroll (Autnoma de Barcelona), Ramon Carbonell (Politcnica de Catalunya), Montserrat Vendrell (Pompeu Fabra), Rosa Nuria Aleixandre (Girona), Joan Pedrerol (Rovira i Virgili) i Delfí Robinat (Lleida).




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés