Actualitzat 01/08/2013 00:33

Catalunya, Comunitat Valenciana, Balears, Múrcia i Andalusia podran superar l'1,3% de dèficit

Montoro al CPFF
Europa Press

Voten en contra Catalunya, Astúries, Canàries i Madrid, l'única governada pel PP


MADRID, 31 jul. (EUROPA PRESS) -

El Govern ha acordat amb les comunitats autònomes que Catalunya, Comunitat Valenciana, Illes Balears, Múrcia i Andalusia registrin un dèficit superior a l'1,3% aquest any, mentre que la resta ajustaran més els seus comptes per quadrar l'objectiu de dèficit autonòmic que preveu el programa d'estabilitat (1,3%).

Així ho ha acordat el Departament que dirigeix Cristóbal Montoro amb les comunitats a la reunió del Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) que s'ha celebrat aquesta tarda, on han pactat objectius asimètrics de dèficit per a aquest any amb l'objectiu d'atendre a les diferents necessitats de les comunitats.

Després de la reunió, Montoro ha qualificat d'"inèdita" l'experiència i ha dit que per a l'any que ve es mantindrà l'objectiu comú per a totes les regions, situat en l'1%.

L'objectiu, segons el ministre, era fixar els objectius per comunitats de manera "realista i assolible" i tenint en compte les asimetries del tancament de 2012, malgrat el gran esforç que van fer totes les regions.

Han votat en contra dels objectius asimètrics, Catalunya, Astúries, Canàries i la Comunitat de Madrid, l'única regió governada pel PP que ha rebutjat les xifres diferenciades, mentre que Andalusia, Aragó, Navarra i Extremadura s'han abstingut, i el País Basc no estava present a la trobada.

La regió que registrarà el saldo més elevat aquest any serà el País Valencià, que ha estat també la que va registrar el saldo més alt l'any passat, pel que haurà de reduir el dèficit des del 3,45% registrat al tancament de 2012 a l'1,60% aquest any.

A continuació se situarà Múrcia, que haurà de deixar el seu saldo en l'1,59% al tancament de l'exercici, des del 3,12% registrat un any abans; mentre que Andalusia i Catalunya també han estat dos de les regions que no van complir l'any passat (2,04% i 1,96%, respectivament) i ara hauran de deixar els seus comptes en l'1,58%.

A aquestes quatre comunitats se suma Balears, que l'any passat va tenir un dèficit de l'1,80% i que ara haurà de deixar-lo en l'1,47%, per sobre de l'1,3% de mitjana.

Per compensar el marge addicional que han rebut aquestes regions, altres hauran d'abaixar els seus dèficit respecte al tancament que van registrar l'any passat o mantenir-los en el mateix nivell, i només una comunitat registrarà més dèficit més gran que en 2012: Extremadura.

Aquest cas, tal com ha explicat Montoro, és "excepcional" i està "perfectament justificat" perquè la situació d'aquesta comunitat ja ha estat excepcional en 2012 per la sentència del Tribunal Constitucional (TC) sobre de l'impost als dipòsits.

La comunitat tindrà així un marge de dèficit de l'1% respecte del 0,70% registrat l'any passat, i segons Montoro, la proposta que ha fet el Govern és la "més d'acord" amb la realitat perquè, de no ser així, anticiparia la reducció del dèficit a la resta de regions.

QUATRE COMUNITATS EN EL MATEIX NIVELL QUE AL 2012

Tot i aquest augment, Extremadura serà la regió amb menys dèficit l'any que ve, seguida d'Astúries i la Rioja (totes dues amb un saldo de l'1,06%), Madrid (1,07%) i Cantàbria (1,13%), ja que aquestes quatre comunitats no hauran de reduir el dèficit aquest any, sinó mantenir-lo en el mateix nivell que en 2012.

En la mitjana que planteja el programa d'estabilitat (1,3%), es queden Castella-la Manxa i Aragó, que hauran de reduir els seus saldos des de l'1,56% i 1,54%, respectivament; Castella i Lleó, per part seva, haurà de reduir el seu dèficit des de l'1,42% de 2012 a l'1,27% aquest any.

Finalment, quatre comunitats hauran de tancar aquest any en l'1,20%: en concret, El País Basc haurà d'abaixar el dèficit de l'1,39% a l'1,20%; mentre que Navarra haurà de reduir-lo de l'1,35% a l'1,20%; Galícia de l'1,29% a l'1,20%, i Canàries de l'1,29% a l'1,20%.

Segons Montoro, l'assignació de xifres diferenciades ha estat aprovada per una àmplia majoria, el que demostra que la reducció de dèficit ha de seguir i han estat un objectiu per acabar com més aviat millor amb la crisi econòmica, "amb el seu final ja molt a prop".

UN SISTEMA "PROPORCIONAL"

El sistema dissenyat, ha dit Montoro, és "proporcional" i es basa a demanar més esforços a les regions que van tancar pitjor l'any passat, així, els que van quedar més lluny de l'1,5% en 2012 podran deixar el dèficit per sobre de l'1,3%, però hauran de fer-ho prenent més mesures que els que van treure millor nota.

Per al ministre, l'important és acabar amb crisi com més aviat i tornar al creixement econòmic creador feina, alguna cosa que no és possible si no s'equilibren les balances públiques: "El compromís de les comunitats és clar i inqüestionable, fins i tot de les quals han votat en contra", ha dit.

En aquest sentit, ha ressaltat la necessitat que les comunitats no recelin les unes de les altres i els ha demanat que facin política entenent que l'esforç és "compartit".

"I no mirar-se tot el dia, no ja amb el cuell de l'ull, sinó amb mirada injusta", ha assenyalat, després de recordar que els discursos han d'estar emmarcats en la responsabilitat.

PROMOURÀ SISTEMES DE FINANÇAMENT

Finalment, ha assegurat que el Govern promourà tots els sistemes de finançament que estiguin al seu abast perquè les comunitats tinguin liquiditat suficient per fer front a la seva tasca en els moments difícils.

Sobre el vot en contra de Madrid, Montoro s'ha limitat a dir que la comunitat està en el seu dret de rebutjar la proposta del Govern, i pel que fa a la posició de Catalunya, ha assegurat que el rebuig català demostra que Hisenda no ha fet un plantejament del dèficit asimètric per a "ningú".

Preguntat per si espera noves revisions en les dades una vegada que s'enviïn definitivament a Eurostat, Montoro ha dit que els remetran el setembre i ha assegurat que no espera grans canvis en les xifres, tot i que no descarta millores en les xifres de les corporacions locals.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés