Actualitzat 15/12/2008 18:46

El CSIC adverteix que la humanitat ha explotat els ecosistemes marins "més enllà de la seva capacitat" des dels anys 60

BARCELONA, 15 de desembre (EUROPA PRESS)

El Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) ha advertit avui que la humanitat ha explotat els ecosistemes marins "més enllà de la seva capacitat per mantenir els nivells de captura", com a mínim des dels anys 60, segons l'estudi 'Ecosystem overfishing in the ocean'.

En un comunicat, el CSIC ha informat que ha desenvolupat un nou sistema per calcular el risc de la sobrepesca en els ecosistemes marins a escala mundial, mètode que posa de manifest quan i on la pesca s'ha tornat insostenible.

Segons la investigadora de l'Institut de Ciències del Mar de Barcelona --pertanyent al CSIC-- i autora de l'estudi, Marta Coll, el risc de sobreexplotació al mar del nord, a la plataforma nord-oest dels Estats Units i al Canadà "és molt alt".

L'estudi ha revelat també que amb la població dels anys 50 --d'aproximadament 2.500 milions de persones-- la pesca es podia considerar sostenible. Tot i això, els aproximadament 7.000 milions d'habitants del món d'avui consumeixen 15 quilograms per càpita, quan haurien de menjar uns set quilograms perquè fos un consum responsable.

"Això mostra clarament que hi ha un límit sobre la producció sostenible dels ecosistemes marins i actualment consumim en taxes molt per sobre d'aquest límit", ha destacat Coll. "Els nostres resultats indiquen la necessitat de reduir dràsticament les captures totals a nivell global", ha advertit el CSIC.

A l'estudi també han participat investigadors de l'Istituto Nazionale di Oceanografia e di Geofisica Sperimentale d'Itàlia, de la fundació WWWF i de la Università Ca' Foscari d'Itàlia. 'Ecosystem overfishing in the ocean' s'ha publicat a la revista científica PLoS ONE.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés