Actualitzat 19/03/2013 19:21

El CSIC demana protegir el 10% de les àrees marines de la Mediterrània, entre les quals hi ha les Balears

Tortugas marinas
EUROPA PRESS/REMITIDO

BARCELONA, 19 març (EUROPA PRESS) -

Experts internacionals del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) han demanat protegir el 10% de les àrees marines de la Mediterrània, especialment les Illes Balears, el cap d'Almeria i la costa del Marroc, després d'identificar-les com zones "especialment interessants" en el marc d'un treball internacional que publica aquest dimarts la revista 'PLoS ONE'.

A més, han proposat protegir les àrees del sud de Sicília fins a les costes de Tunísia i Líbia, el mar de la costa de Croàcia, nombroses zones entre Grècia i Turquia, i una part de mar que s'estén des de Marsella fins al Cap de Creus, a Girona, així com altres zones disperses per tota la Mediterrània, ha informat el consell en un comunicat.

El treball analitza diferents propostes de conservació realitzades per institucions i organismes europeus per poder discernir les zones la preservació de les quals hauria de prioritzar-se d'acord amb diferents criteris, com la incidència de la pesca, la biodiversitat, les espècies protegides i els impactes mediambientals, entre d'altres.

En total s'han realitzat 18 propostes de conservació, i sis d'elles ja han estat acceptades i s'estan implementant amb més o menys intensitat.

La investigadora del CSIC Marta Coll ha explicat que "la Unió Europea (UE) s'ha proposat que, abans del 2020, un 10% dels mars europeus tinguin alguna mesura de protecció", i ha afegit que les àrees elegides per protegir suposen una superfície d'uns 250.000 quilòmetres quadrats.

"Per protegir les zones del nord, oest i de mar obert a la Mediterrània cal prioritzar accions", ha afirmat Coll, que ha recordat que es tracta d'un dels mars amb més biodiversitat del planeta.

De les 17.000 espècies descrites fins ara a la Mediterrània, al voltant de 50 d'elles són pròpies de la zona i tenen els seus ecosistemes amenaçats per l'activitat humana, especialment per la pesca, l'extracció de recursos, costes cada vegada més poblades, les espècies invasores i el canvi climàtic.

A la feina que es publica aquest dimarts han participat una dotzena de centres d'investigació i universitats de tot el món, sota la direcció de la Universitat de Stanford (EUA).




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés