Actualitzat 23/10/2008 16:01

Dependència.- Discapacitats físics creuen que els més necessitats "no poden pagar" les conseqüències de la crisi

BARCELONA, 23 d'octubre (EUROPA PRESS)

La Confederació ECOM Catalunya, que reuneix més de 125 entitats de persones amb discapacitat física, ha dit avui que un govern d'esquerres "no pot fer pagar als més necessitats les conseqüències de la crisi econòmica" i ha considerat "inadmissible" que es plantegi retallar la despesa en polítiques socials.

En un comunicat, la presidenta d'ECOM, Maria José Vázquez, ha afirmat que qualsevol persona dependent "sigui del grau que sigui, necessita per desenvolupar-se autònomament en la seva vida diària els recursos que la llei de dependència li pugui facilitar".

Ha recordat que el cas de la llei de promoció de l'autonomia personal no és "el primer cas" que una llei pensada per resoldre les dificultats de les persones amb discapacitat no es desenvolupa a falta de finançament, cosa que ja va passar amb la llei d'integració social dels minusvàlids.

Vázquez ha remarcat que "no es pot legislar sense preveure les conseqüències i l'aplicació pressupostària", ja que són lleis que "generen expectatives" a la població que "després no es veuen complertes". "No serveix de res tenir drets si després no es poden exercir", ha afegit.

L'ECOM ha demanat al Govern espanyol i a la Generalitat que deixin de "passar-se les culpes" pel mal desplegament de la llei de dependència i ha dit que el necessari que "el que cal és obrir un debat per plantejar possibles solucions per aconseguir el finançament necessari".

L'associació ha admès que el desplegament de la llei "no és senzill", però ha dit que cal que tots els agents socials implicats treballin "en la recerca de solucions per assegurar la millora de la qualitat de vida del col·lectiu".

RETARDS DEL GOVERN EN ELS PAGAMENTS

ECOM ha assenyalat que la crisi econòmica també està afectant les entitats de la Confederació ECOM que gestionen serveis socials com ara centres d'atenció diürna i acollida residència, a causa dels retards en els pagaments per part de la Generalitat en relació amb les places que aquests centres gestionen.

Aquests retards per part de les entitats, ha dit Vázquez, fan que les entitats "hagin d'assumir el pagament de les nòmines dels treballadors dels seus centres, mitjançant pòlisses de crèdit que s'estan esgotant, i això les ofega econòmicament". "La situació és crítica", ha sostingut, "i si continua així algunes entitats es veuran obligades a presentar expedients de regulació d'ocupació en alguns centres".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés