Publicat 21/05/2015 12:54

Depressió i Parkinson, descobreix la seva relació

Parkinson, manos, anciano, mayor, temblores
GETTY//OCSKAYMARK

MADRID, 21 Maig (EUROPA PRESS)

La depressió és un trastorn mental freqüent que s'estima que entre el 8 i el 15 per cent de la població la patirà en la seva vida, mentre que la malaltia de Parkinson és un trastorn neurològic que a Espanya es calcula que hi pot haver prop de 150.000 afectats.

Inicialment podria no veure's cap relació entre aquests dos trastorns, no obstant això un grup d'investigadors els han analitzat buscant els seus nexes d'unió, dins dels factors de risc i el seu desenvolupament.

LES PERSONES AMB DEPRESSIÓ SÓN MÉS PROPENSES A SOFRIR PARKINSON

L'estudi, que ha estat publicat aquest dimecres en l'edició digital de 'Neurology', revista mèdica de l'Acadèmia Americana de Neurologia, ha descobert un vincle que podria servir per millorar la detecció precoç del Parkinson.

La principal conclusió va ser que les persones amb depressió poden ser més propenses a desenvolupar la malaltia de Parkinson. "Vam veure aquest vincle entre la depressió i la malaltia de Parkinson durant més d'un interval de més de dues dècades, per la qual cosa la depressió pot ser un símptoma molt precoç de la malaltia de Parkinson o un factor de risc per a la malaltia", afirma l'autor de l'estudi Peter Nordström, de la Universitat d'Umea, a Suècia.

DEPRESSIÓ I PARKINSON

Els investigadors també van analitzar germans i van trobar que no hi havia relació entre un germà que té depressió i l'altre Parkinson. "Aquesta troballa ens dóna més proves que aquestes dues malalties estan relacionades --apunta Nordström--. Si les malalties eren independents entre elles però causades pels mateixos factors ambientals o genètics primerencs, llavors esperaríem veure ambdues malalties juntes en els germans, però això no va succeir".

Per a l'estudi, els investigadors van començar amb tots els ciutadans suecs de més de 50 anys a finals del 2005. A partir d'això, es van quedar amb les 140.688 persones que van ser diagnosticades amb depressió entre el 1987 i el 2012. Aquestes persones van ser aparellades amb tres participants del grup control del mateix sexe i any de naixement que no havien estat diagnosticats amb depressió, amb un total de 421.718 participants de control.

Els participants van ser seguits durant un màxim de 26 anys, temps en el qual 1.485 persones amb depressió van desenvolupar la malaltia de Parkinson, o un 1,1 per cent, mentre que 1.775 persones, o el 0,4 per cent dels quals no patien depressió, va desenvolupar Parkinson. La malaltia de Parkinson va ser diagnosticada una mitjana de 4,5 anys després de l'inici de l'estudi i la probabilitat de desenvolupar Parkinson va disminuir amb el temps.

FINS A 3 VEGADES MÉS PROPENSES DE PATIR PARKINSON

Les persones amb depressió van ser 3,2 vegades més propenses a desenvolupar la malaltia de Parkinson dins d'un any després de l'inici de l'estudi que les persones que no tenien depressió. Entre 15 i 25 anys després que el treball comencés, els participants amb depressió presentaven un 50 per cent més de probabilitats de desenvolupar la malaltia de Parkinson.

Els individus amb casos més greus de depressió també eren més propensos a desenvolupar la malaltia de Parkinson i els que havien estat hospitalitzats per depressió cinc o més vegades registraven un 40 per cent més de probabilitats de desenvolupar la malaltia de Parkinson que aquells que havien estat hospitalitzats per depressió només una vegada. Les persones hospitalitzades per depressió tenien també 3,5 vegades més probabilitats de desenvolupar la malaltia que els que havien estat tractats per a la depressió com a pacients ambulatoris.

La relació entre la depressió i la malaltia de Parkinson no va canviar quan els investigadors van ajustar per altres trastorns relacionats amb la depressió, com la lesió traumàtica cerebral, l'accident cerebrovascular i l'abús d'alcohol i drogues.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés