Actualitzat 29/01/2013 13:35

Descobreixen dos subtipus del càncer hepàtic "orfe", del qual es donen 400 casos a l'any a Espanya

El pte. De la Aecc Catalunya J.De Miquel y el investigador J.M.Llovet
EUROPA PRESS

L'Aecc destinarà 1,2 milions en cinc anys a conèixer la biologia del colangiocarcinoma


BARCELONA, 29 gen. (EUROPA PRESS) -

Investigadors de l'Hospital Clínic de Barcelona, gràcies a una beca d'investigació de l'Associació Espanyola Contra el Càncer (Aecc), han aconseguit identificar dos subtipus del colangiocarcinoma, el càncer hepàtic "orfe" del qual es produeixen 400 casos a l'any a Espanya, però del qual no se sap en gran part la seva biologia, ja que representa tan sols el 10% dels 4.000 tumors de fetge que es produeixen en total.

En roda de premsa, l'investigador Icrea del Clínic i president de la International Liver Cancer Association (Ilca), Josep Maria Llovet, ha explicat sobre el colangiocarcinoma intrahepático (CCI) que és el que té un pronòstic pitjor, al produir-se a l'interior de les vies viliars, per la qual cosa sol un 30% dels mateixos pot arribar a operar-se amb cirurgia, i el 70% restant, malgrat que en alguns casos es tracten amb quimioteràpia, "no tenen un tractament estàndard".

Si el tumor es pot operar, als cinc anys la supervivència és del 40%, quan si no es pot passar per quiròfan la supervivència es veu reduïda fins al 20%, ha destacat Llovet, que ha ressaltat que amb la investigació que dirigeix, i en què també col·laboren el Mount Sinai de Nova York (EUA) i l'Institut Nacional del Càncer de Milà (Itàlia), confia a dissenyar tractaments farmacològics per a cada un dels dos subtipus de CCI.

De fet, la incidència de la variant més agressiva de càncer hepàtic està augmentant, i a escala mundial s'ha duplicat fins a representar dos casos per cada 100.000 persones, per la qual cosa després d'haver descobert els dos subtipus que existeixen, en un any i mig d'investigació, Llovet creu que abans que finalitzi el projecte, el 2016, podran testar en models animals l'eficàcia d'algunes vies moleculars per inhibir el creixement del tumor.

L'emergència de la cirrosi provocada per la infecció de l'hepatitis B i C s'amaga darrere d'aquest repunt, malgrat que un principi s'associava a la infecció d'un paràsit, sobretot en el sud-est asiàtic, per la qual cosa els tractaments actuals que existeixen fer preveure que la incidència baixarà a la llarga, ja que les cirrosi actuals són fruit d'infeccions de fa més de dues dècades.

"Coneixem molt poc de la patogènia i dels mecanismes moleculars d'un dels càncers més agressius", ha ressaltat l'investigador, que ha destacat que es tracta del primer estudi exhaustiu sobre el CCI a Europa, gràcies a la dotació econòmica atorgada per l'Aecc.

El treball, que ha estat publicat a la revista 'Gastroenterology', ha consistit a analitzar la biologia de 149 pacients amb aquest tipus de tumor, dels quals el 60% presentava el subtipus més agressiu.

PATROCINI DE L'AECC

El president de l'Aecc a Catalunya, Juli de Miquel, ha destacat que l'associació destina el 25% dels seus fons anuals a investigació, com demostra que a aquest projecte concret es dedicaran 1,2 milions d'euros durant cinc anys.

De Miquel ha destacat la qualitat del projecte d'investigació de Llovet, i ha defensat que totes les beques que atorga l'Aecc són analitzades per un comitè independent, per la qual cosa en el cas del CCI ha evidenciat que era prou "sòlid" com per patrocinar-ho, com demostra que ja hi hagi produït els primers resultats.

L'Aecc ha explicat també que, a l'associar fons amb qualitat de la investigació, en el cas de la fundació científica de tota l'entitat a nivell espanyol, els centres catalans han rebut 8 milions d'euros entre 2008 i 2012, quan la seva aportació en aquest període ha estat d'1,2 milions.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés