Actualitzat 19/05/2008 14:10

Descobreixen un jaciment neolític a La Balma de la Massana (Noguera)

LLEIDA, 19 de maig (EUROPA PRESS)

Arqueòlegs de l'Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES) i de la Universitat Rovira i Virgili (URV) de Tarragona han descobert un nou jaciment neolític a La Balma de la Massana, al municipi de Almassor (Noguera), en què han trobat gran abundància d'indústria lítica, restes de ceràmica i fauna domèstica.

La presència d'un dipòsit sedimentari, d'uns 15 metres de potència, podria suposar la possibilitat de documentar ocupacions del Paleolític superior (30.000-9.000 aC) i, per aquesta raó, s'ha programat un sondeig en aquest paratge de la serra del Montsec per determinar-ne el potencial.

El codirector dels treballs d'excavació Àlex Solé ha assegurat que aquesta primera intervenció ha consistit en un sondeig per establir "el marc cronocultural de la seqüència" per poder afrontar en un futur una excavació en extensió del jaciment.

Solé ha dit que aquest sondeig va permetre identificar dos nivells arqueològics que possiblement es corresponen amb el neolític epicardial --finals del neolític antic--, gràcies als més de 200 fragments de ceràmica realitzats a mà que s'han descobert en el jaciment.

En el jaciment també s'hi ha trobat gran abundància d'indústria lítica i restes de fauna. Els codirectors Amèlia Bargalló i Juan Ignacio Morales han remarcat que són eines de sílex, amb presència d'elements fets en quarsita.

En aquest període, la indústria lítica es caracteritza per la presència d'elements destinats a treballs agrícoles, com ara resquills o làmines, que es creaven per ser inserides en mànecs, i dents de falç. Pel que fa a la fauna, és en gran part domèstica amb predomini de bòvids i suids.

En pròximes campanyes es continuarà amb l'excavació del sondeig per confirmar la presència d'ocupacions paleolítiques i, paral·lelament, s'ampliarà la superfície d'excavació per identificar la funció de la cova i la distribució espacial de les activitats que s'hi feien per part de les comunitats neolítiques.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés