Actualitzat 08/04/2013 13:29

Desenvolupen un programa per predir el futur risc de pacients amb càncer de mama

Secuenciación genómica, genoma, ADN
CNAG

BARCELONA, 8 abr. (EUROPA PRESS) -

Investigadors del Centre de Càncer de Mama de l'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona han desenvolupat una eina pionera capaç de predir el risc que existeixin cèl·lules tumorals en els ganglis limfàtics de l'aixella de pacients amb càncer de mama en estats inicials.

El nou 'programari' es basa en l'anàlisi molecular del gangli sentinella positiu -one-step nucleic acid simplification (Osna)-, una eina que, si bé ja s'utilitza en molts hospitals, és la primera vegada que funciona com a factor predictiu, ha informat el centre en un comunicat.

Vall d'Hebron calcula que aquesta tècnica pot beneficiar entre un 10% i un 20% de les pacients, si bé especifica que es tracta d'una "eina informativa" que no substitueix el criteri mèdic.

"Aquesta calculadora és útil perquè ens permet tenir més informació sobre el pacient i això sempre beneficia al tractament que se li aplica", ha assenyalat la cap de la Unitat de Patologia Mamària del centre, Isabel Rubio, sota la premissa que s'intenta que el tractament quirúrgic sigui cada vegada almenys agressiu possible, sense perdre l'eficàcia.

La calculadora ha estat desenvolupada mitjançant un estudi multicèntric en què han participat 600 pacients, de les quals s'ha estudiat quina carrega tumoral tenien els ganglis sentinella positius analitzats amb la tècnica molecular Osna, dades que s'han aplicat a la resta de ganglis limfàtics de l'aixella com a factor per predir si podien estar afectats.

En el cas del càncer de mama, els ganglis limfàtics de l'aixella són la via de sortida de les cèl·lules tumorals, per la qual cosa es considera que si el gangli sentinella està net no caldria extirpar la resta, en línia amb el posicionament cada vegada més habitual d'extirpar el tumor sense necessitat d'extirpar el pit sencer.

L'estudi, que ja va ser presentat el desembre a la San Antonio Breast Cancer Conference, ha comptat amb la col·laboració de vuit centres espanyols: Virgen del Rocío de Sevilla, Arnau de Vilanova de Lleida, Complex Hospitalari de Santiago de Compostel·la, Clínic de Salamanca, 12 d'Octubre de Madrid, Doctor Negrín de Gran Canària, Institut Valencià d'Oncologia i Grup Cooperatiu d'Investigació Clínica Solti.

L'eina desenvolupada a la Vall d'Hebron serà un dels temes destacats al II congrés de l'Associació Espanyola de Cirurgians de Mama (Aecima), organitzada pel mateix centre i que el 12 i 13 d'abril espera reunir més de 100 cirurgians i ginecòlegs especialitzats en càncer de mama.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés