Actualitzat 10/05/2013 17:00

La Diputació aporta 30 milions a museus, castell de Montjuïc i Palau Sant Jordi de Barcelona

Convenio que firman pte.Diputación S.Esteve y alcalde de Barcelona X.Trias
EUROPA PRESS

La capital catalana preveu obrir el Museu de Cultures del Món entre finals de 2014 i 2015


BARCELONA, 10 maig (EUROPA PRESS) -

La Diputació de Barcelona aportarà 30 milions d'euros fins al 2015 a la capital catalana per al futur Museu de Cultures del Món al carrer Montcada, obertura que es preveu per a entre finals de 2014 i 2015, i fer remodelacions al castell de Montjuïc i el Palau Sant Jordi.

Ho han rubricat aquest divendres el president de la corporació provincial, Salvador Esteve, i l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, amb un acord que s'emmarca en el Pla Xarxa de Governs Locals 2012-15, que tanca els obtinguts amb els altres 310 municipis de la província.

El paquet més gran de la capital catalana se l'emportarà el castell de Montjuïc, al qual la Diputació injectarà 12 milions --6,9 aquest any i 5,1 el 2015-- per executar tasques de manteniment i adequació de l'antiga fortalesa i facilitar la seva explotació ciutadana.

Segons el cinquè tinent d'alcalde i responsable de Cultura, Jaume Ciurana, es remodelaran les sales del pati d'armes i el cos de guàrdia, i se suprimiran barreres arquitectòniques, el que ha de permetre que albergui un centre d'interpretació i nous espais expositius.

Calcula que el Pla d'Usos del castell estarà llest abans de l'estiu, i ha afegit que es condiciona per a la seva preservació patrimonial i que pugui ser visitat, però el consistori "no està en disposició" d'invertir els 60-70 milions que va preveure l'anterior Govern municipal.

El segon gran paquet, que s'eleva a 11 milions --8,12 aquest any, i 2,88 el 2015--, inclou adequar els palaus del Marquès de Llió i Nadal, al carrer Montcada, com nou Museu de Cultures del Món, i tasques per rehabilitar el Museu Casa-Verdaguer, a Collserola.

Segons Trias, el de Cultures donarà "més vitalitat" al barri de la Ribera, on també hi ha el Museu Picasso i l'11 de setembre es preveu inaugurar el centre cultural del Born, potenciant-se també l'arquitectura catalana dels palaus medievals de Llió i Nadal.

Serà un espai que donarà a conèixer un fons patrimonial desconegut i inèdit procedent d'Àsia, Àfrica, Amèrica i Oceania, amb cessions de la Col·lecció Folch --que serà la base amb els seus més de 2.300 peces--, les col·leccions no occidentals del Museu Etnològic i fons privats.

Pel que fa al Museu Verdaguer, que s'ubica en una masia del segle XIX, Vil·la Joana, on el 1902 va morir el poeta Jacint Verdaguer, es preveu un espai on reflexionar sobre les relacions entre l'espai urbà, l'entorn natural i la literatura.

Es destinaran 5 milions per millorar les instal·lacions del Palau Sant Jordi, com la megafonia; un milió serà per a nova museografia del Museu Marítim i un altre, per al Dipòsit Rei Martí, en Sarrià-Sant Gervasi, on es guanyarà una sala polivalent per a concerts, recitals i conferències.

CAPITAL AMB "ACCENT ESPECIAL"

Esteve ha destacat que tots els pobles i ciutats de la província els interessen de la mateixa manera, però Barcelona "és la capital del país i mereix un accent especial", i Trias, que la capital està al servei de la resta de localitats però són actuacions que necessita per la seva capitalitat.

Els projectes han estat seleccionats lliurement per l'Ajuntament --de la mateixa manera que ha ocorregut amb els altres municipis-- i la quantia s'ha mantingut en els 30 milions en relació amb el pla anterior però amb una novetat, que han pogut repartir-se en més d'un projecte.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés