Actualitzat 27/11/2018 16:54

La Diputació de Barcelona consciencia sobre la importància de prevenir incendis tot l'any

El vicepresident de la Diputació de Barcelona Dionís Guiteras
EUROPA PRESS

BARCELONA, 27 nov. (EUROPA PRESS) -

La Diputació de Barcelona ha presentat un campanya per conscienciar la població sobre la importància de prevenir els incendis forestals durant tot l'any, amb actuacions com el manteniment de les franges de protecció d'urbanitzacions i evitar descuits com llençar burilles enceses des del cotxe.

La campanya, que s'allargarà durant el 2019, exposa quatre situacions i missatges que pretenen "trencar mites, perquè només trencant mites i coneixent la realitat es pot ser efectiu" ha destacat en roda de premsa el vicepresident de la corporació i responsable de l'àrea de Territori i Sostenibilitat, Dionís Guiteras.

La campanya se centra en quatre missatges: la importància de l'autoprotecció, amb actuacions com l'obertura d'aquestes franges en nuclis de població en masses forestals; la necessitat de gestionar de manera sostenible els boscos, incloent la tala d'arbres; el consum de productes de proximitat per mantenir l'activitat rural, i parar atenció per evitar imprudències i negligències.

El vicepresident de la Diputació ha subratllat que l'objectiu de la campanya és conscienciar la societat civil, perquè l'administració té una gran responsabilitat però no arriba a tot: "Visquem a pobles o a ciutats i anem o no al camp, tots tenim responsabilitats i tots som necessaris".

ELS BOSCOS COM UN "POLVORÍ"

Ha destacat que el 66% del sòl de la província són territoris forestals --molts d'ells, privats--, que han vist minvades la seva població i activitat des que l'àmbit rural "va perdre la batalla demogràfica", per la qual cosa cada vegada hi ha menys gent per gestionar uns espais més complexos.

Aquesta falta d'activitat ha provocat un augment de materials que s'acumulen als boscos, que s'han convertit així "en un veritable polvorí" que ha de gestionar-se per evitar els incendis forestals durant tot l'any, perquè si es pretén actuar només a l'estiu es pot fer poc més que mirar d'extingir-los, ha dit.

Per aquest motiu, ha defensat que el desenvolupament agrari pot ser també una solució a aquests incendis, missatge que també s'inclou en la campanya, que vol fomentar el consum de productes de proximitat perquè generen activitat a zones rurals: "Els ramats apaguen incendis", proclama un bomber en la campanya.

FRANGES DE PROTECCIÓ INSUFICIENTS

També es planteja una situació en la qual un nen que veu a la televisió grans incendis li pregunta al seu pare si els pot passar, manera en la qual volen fomentar l'autoprotecció amb mesures com les franges per separar urbanitzacions dels boscos --500.000 persones resideixen a zones amb aquestes característiques a la província--.

Preguntat pels mitjans, Guiteras ha explicat que la Diputació ofereix als Ajuntaments recursos perquè es duguin a terme i es mantinguin aquestes franges de protecció --obligatòries pels propietaris dels habitatges-- però ha lamentat que queda molt a fer, i ha advertit que residir prop del bosc "pot semblar molt bucòlic, i ho és, i molt saludable, però també és un risc que s'ha de minimitzar al màxim".

Ha recordat els recents incendis a Califòrnia, amb 85 morts, i ha insistit en la importància de la prevenció, també en la gestió forestal sostenible i la tala d'arbres per dificultar la propagació del foc: "La desforestació de l'Amazones és un greu problema, però els boscos com els nostres que creixen de manera descontrolada" requereixen actuacions perquè la naturalesa es mantingui forta, eviti la sobrepoblació i protegeixi la biodiversitat.

La campanya es difondrà a través de mitjans de comunicació i xarxes socials, entre d'altres canals, i s'ha impulsat amb la col·laboració de la Conselleria d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat, el cos de bombers i agents rurals, el Secretariat de les Agrupacions de Defensa Forestal (ADF) i la Fundació Pau Costa.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés