Actualitzat 12/02/2013 19:10

La Diputació de Lleida enviarà a Montoro un informe "en castellà" a favor de municipis petits

Cristóbal Montoro
EUROPA PRESS

Buch (ACM) dóna suport al document i assegura que l'Estat busca "eliminar per eliminar"


LLEIDA, 12 febr. (EUROPA PRESS) -

La Diputació de Lleida enviarà al Govern espanyol un informe encarregat a la Universitat de Lleida (UdL) que demostra la viabilitat dels municipis menors de 20.000 habitants, i ho està traduint del català al castellà per fer-ho arribar al ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, qui el juny va plantejar prendre'ls competències per donar-se-les a les diputacions.

"Ara mateix s'està traduint al castellà; no pot ser d'una altra manera, perquè no hi hagi disfuncions ni l'excusa que no s'entén la llengua en la qual s'ha escrit", ha dit aquest dimarts el president de la Diputació, Joan Reñé (CiU), a la seu de la institució.

El president ha fet aquestes declaracions després de lliurar el document al president de l'Associació Catalana de Municipis (ACM), Miquel Buch (CiU), qui ha valorat el document especialment ara.

"És un document d'extrema validesa, en un moment en què estem vivint per part del Govern espanyol agressió contra els municipis petits de Catalunya, que demostra que busca eliminar per eliminar sense buscar cap rèdit ni econòmic ni social", ha assenyalat Buch.

Referint-se a la proposta de l'Estat, ha afegit: "Sobre la taula no tenim cap dada sobre l'estalvi que tindria tot això, i, si els posés, podríem debatre altres mesures d'estalvi i no l'eliminació de la nostra història i el nostre patrimoni".

Buch ha agraït a la Diputació l'estudi d'unes 300 pàgines dels economistes de la UdL Ignasi Aldomà i Ramon Morell, els qui sostenen que els municipis menors de 20.000 habitants són austers i eficients.

El document preveu l'estalvi net per habitant i any i assenyala el dels 231 municipis de Lleida agrupats per set trams segons el nombre d'habitants, mostrant una evolució descendent entre els 65 de menys de 250 habitants i la resta.

Miquel Buch ha assenyalat que "el problema més gran que té l'Estat espanyol amb els ajuntaments i, en concret, amb els catalans és que sap que les revolucions comencen des de baix".

"Els ajuntaments som elements que podem portar el nostre país cap a un dret a decidir que tenim tots junts", ha remarcat el president de l'ACM, per a qui l'Estat, si vol eliminar duplicitats, pot començar per ministeris com Cultura i Sanitat, i també per l'Agència Tributària.

"Ja tenim l'Agència Tributària Catalana i l'espanyola aquí. No podem tenir només una si ens la van deixar crear? Per què no van eliminar la seva?", s'ha preguntat.

Reñé, com Buch, ha qualificat d'agressió a Catalunya la proposta d'Administracions Públiques, i ha postil·lat: "És un camí que justifica la proposta sobiranista que ha de portar a poder decidir quin ha de ser la nostra organització territorial".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés