Actualitzat 18/02/2013 13:01

Es disparen les consultes per addiccions a noves tecnologies a l'Hospital de Bellvitge

 Hospital de Bellvitge
Hospital de Bellvitge

Creen un videojoc terapèutic per tractar trastorns d'impulsivitat


BARCELONA, 18 febr. (EUROPA PRESS) -

El Servei de Psiquiatria de l'Hospital de Bellvitge ha registrat un augment de les consultes realitzades pels pacients sobre addiccions a les noves tecnologies, passant del 0,64% el 2005 al 10,56% el 2012 de tots els casos, segons ha informat aquest dilluns el centre i la Conselleria de Salut en un comunicat.

A aquest percentatge se li ha de sumar el 12% addicional de pacients amb ludopatia que presenten problemes de joc a través de la xarxa --pòquer i apostes esportives--, el que en total suposa un 22,56% de les consultes totals.

Els elements que fan que les tecnologies de la informació siguin tan atractives i potencialment addictives són "l'estímul constant i immediat, a través de les múltiples aplicacions que ofereixen", a més de la possibilitat d'estar connectats de manera permanent.

Es considera que s'està fent un "ús abusiu o problemàtic" quan el temps i la dedicació són molt elevats i s'arriba fins i tot a substituir la resta d'activitats, el que genera conflictes amb les persones de l'entorn que es queixen de l'atenció excessiva o absoluta a les noves tecnologies.

Els trets de vulnerabilitat o risc per desenvolupar una conducta d'aquest tipus són els nivells d'impulsivitat i recerca de sensacions elevades, baixa tolerància a l'avorriment, baixa autoestima, dificultats d'autocontrol, extraversió elevada i necessitat d'aprovació per part dels altres.

"Els pacients perden el control, experimentant verdaderes dificultats per disminuir o detenir l'ús", ja que necessiten incrementar el temps d'utilització per aconseguir el nivell d'estímul adequat per, en ocasions, escapar-se d'estats emocionals negatius.

Justament per pal·liar aquesta situació, l'Hospital de Bellvitge ha creat un videojoc terapèutic per ajudar a tractar els trastorns d'impulsivitat, en el marc del projecte 'Playmancer'.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés