Actualizado 30/04/2018 12:46

El districte de Sant Martí de Barcelona recupera set rajoles del ceramista Josep Aragay

Josep Maria Montaner a l'edifici Pere Calafell
EUROPA PRESS

BARCELONA, 30 abr. (EUROPA PRESS) -

El regidor del districte de Sant Martí de Barcelona, Josep Maria Montaner, ha anunciat aquest dilluns el descobriment de set ceràmiques de l'artista Josep Aragay (1889-1973) que es consideraven desaparegudes, i que des de fa anys es trobaven a l'edifici Pere Calafell, una antiga escola convertida en un espai expositiu temporal.

En declaracions als mitjans, Montaner ha explicat que es tracta d'unes rajoles decorades amb diferents escenes de nens jugant que Aragay va crear el 1931 a Breda (Girona) a partir d'un encàrrec específic de La Caixa de Pensions per a la Vellesa i d'Estalvis per guarnir la secció infantil de l'Institut Antituberculós i Dispensaris Blancs.

L'edifici, fins a finals del 2016 propietat de La Caixa, va ser adquirit per l'Ajuntament per 1.600.000 euros i, segons ha explicat el regidor, actualment és un espai expositiu de memòria històrica de Sant Martí que espera una remodelació per al desenvolupament d'un futur nou equipament, concretament, una guarderia i una escola de música.

"Les imatges de les ceràmiques són com el cànon del noucentisme", ha assenyalat Montaner, que també ha lloat l'arquitectura de l'edifici Pere Calafell i ha reivindicat que Aragay és, segons paraules textuals, un altre exemple d'un artista plàstic que no ha estat reconegut per la història.

El regidor ha assegurat que les peces romandran a l'edifici fins que comencin les obres, previstes per al 2019, a la qual cosa el president de l'associació de veïns del districte, Antoni Santos, ha afirmat que li faria "il·lusió, si l'Ajuntament hi està d'acord, enviar llavors les peces al museu de Breda i rendir així homenatge a la gent que ha treballat per a la fundació de Josep Aragay i per mantenir viu el seu nom".

"S'ha constatat que corresponen a l'obra de l'artista barceloní perquè al Museu Municipal Josep Aragay a Breda existeixen els esbossos i, a més, les rajoles estan signades", ha explicat Santos, que ha afegit que el museu també disposa de dues fotos de les rajoles.

Santos ha considerat la identificació de les rajoles de ser fruit de l'atzar, perquè malgrat estar exposades des del 1931, "ningú no es va percatar del valor que tenien fins que els membres del Centre d'Estudis Sant Martí de Provençals ho van fer".

Així mateix, ha esmentat que Aragay és autor de la rajola de la font de Santa Anna, al Portal de l'Àngel de Barcelona, ha qualificat aquesta obra d'una "joia del noucentisme", i ha agraït que la pedagoga Teresa Solà, dona de l'artista, cedís la col·lecció de peces d'Aragay al museu.

El contingut d'aquesta notícia està elaborat en col·laboració amb l'Ajuntament de Barcelona

Ajuntament de Barcelona


Barcelona Economies



Contingut elaborat amb la col·laboració de l'Ajuntament de Barcelona






www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés