Publicat 03/04/2023 19:39

Els bancs andorrans van sumar un benefici de 113 milions el 2022, un 16% més

Archivo - Arxivo - La directora general d'Andorran Banking, Esther Puigcercós
ANDORRAN BANKING - Archivo

ANDORRA LA VELLA (ANDORRA), 3 abr. (EUROPA PRESS) -

Els tres bancs andorrans van sumar un benefici de 113 milions el 2022, un 16% més que l'any anterior, informa aquest dilluns en un comunicat l'Associació de Bancs Andorrans (Andorran Banking), que engloba a Andbank, MoraBanc i Crdit Andorr.

També destaca que la banca creix un 16% en beneficis i un 3,3% en volum de recursos gestionats de clients fins als 63.691 milions d'euros, en un any marcat per les operacions corporatives de MoraBanc i de Crdit Andorr, per l'increment dels tipus d'inters del BCE i per la inflació.

Amb l'avanament dels tancaments oficials de 2022 (que han de revisar els auditors i aprovar cada entitat), les entitats constaten "un balan slid i ben gestionat" amb una solvncia (CET1 - phase in) del 15,76% i una rtio de liquiditat (LCR) del 201,29%, per sobre dels requeriments del regulador i de la mitjana de la banca europea.

A més, consideren que "la banca acompanya el creixement econmic del país" amb un nou finanament per valor de 1.069 milions d'euros, un 33,4% del PIB, i manté un balan sanejat amb una rtio de morositat del 3,28%.

El conjunt dels tres bancs presenten una rendibilitat (ROE) del 7,62%, en línia amb la rendibilitat mitjana de les entitats europees; la rendibilitat del negoci sobre els actius, mesurat pel ROA, aconsegueix el 0,69%.

La rtio de liquiditat (LCR) és del 201% i la rtio de morositat, "malgrat l'increment de l'euríbor", segueix la seva tendncia a la baixa fins el 3,3% al tancament del 2022.

ESTHER PUIGCERCÓS

La directora general d'Andorran Banking, Esther Puigcercós, ha destacat que els bancs del Principat són rendibles i acompanyen el creixement de l'economia, amb 1.000 milions d'euros d'operacions noves de finanament constitudes en 2022.

Ha afegit que el nou finanament a les empreses i famílies representa el 33% del PIB i que les entitats han mostrat "molta resilincia i adaptació incrementant els seus beneficis i la seva rendibilitat" malgrat la inflació i la pujada de tipus d'inters.

Per a ella, els tres bancs tenen una posició de capital slida amb unes rtios de liquiditat superiors a la mitjana de la banca europea, i el model de negoci de banca universal del sector bancari andorr (que combina la banca de particulars, empreses i privada) "proporciona en si mateix una diversificació en la gestió de riscos, que ho fa més resilient".

BANCA I PAÍS

Andorran Banking també considera que empenyen el creixement del país malgrat l'alta inflació: la xifra total d'inversió crediticia s'ha mantingut estable al voltant dels 5.000 milions d'euros, per s'han formalitzat 702 noves hipoteques a famílies que sumen un import total concedit de 375 milions d'euros (un 16% més que el 2021), la qual cosa suposa un 12% del PIB.

Els préstecs nous a empreses i particulars han estat de 676 milions (+25% més) i suposen un 21% del PIB del país; i sobre el suport de la banca al consum amb els seus mitjans de pagament, va créixer un 36% el volum de les operacions amb targetes de crdit i dbit, la qual cosa representa 1.547 milions d'euros i un 49% del PIB.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés