Actualitzat 31/03/2017 11:19

Els barcelonins favorables a la independència van passar del 40% al 52% entre el 2010 i el 2014

El 37% confia en la Generalitat i el 12% en el Govern central, per sobre de l'11,4% de la monarquia

BARCELONA, 30 nov. (EUROPA PRESS) -

Els barcelonins favorables a la independència de Catalunya van passar del 40% al 52% entre el 2010 i el 2014, mentre que els detractors van baixar del 34% al 22% --el 20,7% es mostren indiferents--, segons l'Enquesta de Valors Socials, feta el 2014 a 1.500 persones i cinquena de la sèrie, que es fa cada quatre anys.

L'enquesta assenyala que el canvi generacional es trasllada a l'estructura de partits, ja que la identificació amb la CUP és semblant a la de CiU i del PSC --que cau del 21% al 7,5%--, mentre que el concepte polític més ben valorat és l'ecologisme, seguit pel socialisme, la socialdemocràcia i l'independentisme, la que més augmenta, mentre que la que més cau és la de conservador.

CONFIANÇA EN LES INSTITUCIONS

La família és la institució en la qual confien més els ciutadans --amb el 97,7%--, i en l'Ajuntament ho fa el 41,9%; en la Generalitat, el 37,4% --per sota de la Unió Europea, amb el 37,9%--, i el Parlament, el 35,3%, seguit per les xarxes socials i internet, amb el 31,7%.

Confien en el Congrés el 13,5% dels barcelonins, mentre que el 12,9% ho fa en el Govern espanyol, i l'11,4% en la monarquia, que està per sobre només dels bancs (9,3%) i els partits polítics, que són els que menys confiança obtenen, amb el 8,3%.

CONCILIACIÓ I MATERNITAT

Ha augmentat la percepció que la maternitat és un obstacle per a la carrera professional, cosa que les dones veuen cert en el seu cas en un 72%, mentre que només el 6% veu que la paternitat sigui un obstacle per als homes, i també creix la preferència de disposar d'un horari que permeti conciliar la vida laboral amb la familiar.

Cau la preferència pel matrimoni religiós --només opten per ell el 15% dels enquestats--, mentre que el matrimoni civil és el preferit --amb el 33%--, seguit per ser parella de fet, amb el 26,6%.

PERFIL PROGRESSISTA

L'enquesta mostra que els barcelonins se senten pròxims a valors com els de llibertat, igualtat, solidaritat i respecte per la diferència, articulant un perfil més progressista que el del 2010, en què es va detectar més propensió a assenyalar valors relacionats amb la seguretat, cosa que l'Ajuntament atribueix a la crisi econòmica, que va fer avançar cap a un perfil més conservador que s'ha revertit.

D'altra banda, l'estudi qualitatiu dels valors de Barcelona, fet el 2016 mitjançant entrevistes grupals, mostra que els ciutadans atribueixen a la capital catalana valors com els d'oberta, tolerant, moderna, culta, innovadora i organitzada.

Tot i això, també s'han referit a la ciutat usant conceptes amb punts negatius, com 'segura per a les persones però insegura amb les propietats'; 'solidària amb grans causes però no de proximitat', i 'relativament verda però amb aire contaminat'.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés