Actualitzat 29/12/2008 20:36

Els municipis de la Costa Brava avaluen els danys i intenten tornar a la normalitat

GIRONA, 29 de desembre (EUROPA PRESS)

Els municipis de la Costa Brava afectats pel temporal d'aquests dies treballen per avaluar els costos dels danys i poder tornar a la normalitat al més aviat possible. L'edifici de la llotja de Llançà, els passejos marítims de Tossa de Mar i l'Escala o la platja de Sant Pol de Sant Feliu de Guíxols són alguns dels punts més afectats de la costa gironina.

L'alcalde de Sant Feliu, Pere Albó, ha explicat en declaracions a Europa Press que després d'unes primeres avaluacions els desperfectes poden ascendir als 2 milions d'euros, tot i que no descarta que la xifra pugui augmentar en els pròxims dies quan es pugui quantificar amb més precisió. La platja de Sant Pol, a s'Agaró, va ser una les zones que es va emportar la pitjor part. El mobiliari i la dutxes hauran de ser reparades o substituïdes.

Aquesta "situació extraordinària" que va viure aquest municipi, que intenta tornar a la "normalitat", també afecta la zona de l'Hotel Eden Roc, on s'ha produït un esllavissament que va afectar el subministrament de llum i aigua. La zona del club nàutic també va notar amb duresa la força de l'onatge.

Albó ha dit que les administracions ja han enviat un missatge de tranquil·litat al consistori, perquè en la situació de crisi econòmica en què viuen, els ajuntaments no tenen molts recursos per afrontar els desperfectes. La setmana que ve continuaran amb els treballs de neteja, com per exemple la platja principal de Sant Feliu, plena de runa i escombraries que va escopir el mar, però per arreglar els desperfectes s'hauran d'esperar encara uns dies.

Al port pesquer de Llançà les màquines van treballar tot el dia per reconstruir el terra, les grues treien alguns vaixells submergits i l'edifici de la llotja estava completament destrossat. Els mariners no recordaven un temporal d'aquestes característiques des de feia 50 anys. En no poder vendre les seves captures a les seves instal·lacions en els pròxims dies, ho faran a la del municipi veí del Port de la selva.

Per la seva banda, l'Ajuntament de l'Escala, com molts d'altres, calcula els danys. En el cas d'aquest municipi, el temporal va destrossar, gairebé completament, el passeig marítim. El consistori ja havia advertit en més d'una ocasió que el passeig es trobava en un estat deplorable.

Els serveis tècnics de l'Ajuntament remetran demà un informe sobre els danys a la Generalitat i al Ministeri de Medi Ambient amb la intenció que s'aprovi un projecte nou per a reconstruir-lo urgentment. Només l'Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols ha donat una xifra aproximada dels diners necessaris per reparar els danys.

DANYS "MÉS QUE PREVISIBLES"

Tots aquests danys eren "més que previsibles", segons l'entitat Ecologistes en Acció de Catalunya, a causa de l'"ocupació sistemàtica" i "massiva" del litoral per part d'ajuntaments i propietaris d'hostaleria.

Segons els ecologistes, la creació de passejos marítims, ports esportius i barreres de sorra submergides impedeixen la dinàmica litoral i deixen la costa "despullada" i sense protecció, de manera que l'onatge xoca directament contra el formigó.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés