Actualitzat 03/04/2017 12:07

Els ossos del Pirineu de Lleida desperten de la hibernació

Os jove fotografiat a Lladorre
CONSELLERIA DE TERRITORIO Y SOSTENIBILIDAD

El 2016 van néixer deu cadells

LLEIDA, 3 abr. (EUROPA PRESS) -

Els sistemes de seguiment i control de la població d'ossos bruns als Pirineus han detectat en les últimes setmanes les primeres imatges que mostren que aquests animals ja han despertat de la hibernació.

Just abans d'aquest procés, a final de l'any passat, s'havien comptabilitzat a Catalunya 31 ossos bruns, amb el naixement el 2016 de 10 cries, un rècord des de la reintroducció del plantígrad, ha informat aquest dilluns la Conselleria de Territori i Sostenibilitat en un comunicat.

Es tracta de cinc mascles adults (Pyros, Goiat, Pelut, Esmolet i Pepito) i deu femelles adultes: Hvala, amb dues cries de segon any; Bambou, amb dos de primer any; Caramelles, amb dos de primer any; Boavi, amb dos de primer any; Caramellita, amb tres de segon any; Plume, amb una de segon any; Nheu, amb tres de primer any; Fadeta, amb una cria de primer any; i Patoune i una última ossa, sense nom, que no tenen cries.

Goiat, l'ós alliberat al juny a Isil (Lleida) ha hibernat durant 107 dies --del 28 de novembre del 2016 al 16 de març del 2017--, un període en el qual s'ha despertat diverses vegades i ha fet alguna sortida de no més de 100 metres de distància de la cova que ocupava, situada a la vall de Varradòs, a la Vall d'Aran.

Goiat està permanentment controlat gràcies al collaret emissor que se li va col·locar abans d'alliberar-lo als Pirineus i que permet a l'equip especial de seguiment conèixer els seus moviments, hàbits i costums.

Durant l'any passat es van produir 33 atacs sobre la ramaderia i l'apicultura atribuïts als ossos, vuit al Pallars i 25 a Aran, i s'han obert 37 expedients d'indemnització i la Generalitat ha indemnitzat o indemnitzarà aquests danys per un import de 9.332 euros.

A través del projecte Piroslife s'estan realitzant diferents accions per a la prevenció d'atacs, com la contractació de pastors i ajudants de pastors per controlar i supervisar els animals a la muntanya.

També es preveu dur a terme plantacions d'arbres fruiters i arbustos de muntanya a les zones on es detecti la necessitat de millorar la connectivitat de l'hàbitat de l'os bru, una acció liderada per la Fundació Os bru, amb la col·laboració ració de Forestal Catalana i els altres socis del projecte.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés