Actualitzat 18/10/2008 16:22

Els pares que incitaven els seus fills a robar a Badalona (Barcelona) seran acusats com autors directes dels delictes

BARCELONA, 18 d'octubre (EUROPA PRESS)

Els set pares que presumptament incitaven als seus fills a robar en Badalona seran jutjats com autors directes dels 46 delictes comesos per menors des de setembre al barri de La Salut, segons ha assegurat avui l'intendent de la comissaria de Badalon dels Mossos d'Esquadra, Bernat Baró.

Els nou detinguts, set dels quals van ingressar a la presó provisional sense fiança dijous, són quatre matrimonis d'entre 31 i 54 anys i una dona de 55 que vivia sola, la majoria d'origen romanès. Segons la policia catalana, utilitzaven els seus fills com "eines" per cometre els delictes i es quedaven allò robat. Set dels nou menors eren inimputables penalment, per tenir menys de 14 anys.

Per això, la principal novetat del cas resideix que el jutge els acusa d'autoria mediata en els delictes. "Se'ls jutjarà com si els haguessin comès ells mateixos", ha dit Baró, que ha xifrat el valor aproximat dels objectes robats en 14.300 euros. La investigació apunta que aquests menors eren la principal font d'ingressos de les famílies.

L'intendent ha detallat els esforços "estèrils" de la policia catalana davant l'increment de robatoris amb violència i intimidació que van detectar a partir de setembre al barri de Badalona, en la seva majoria contra dones de prop de 70 anys, algunes cegues i amb minusvalideses. "L'únic que podiem fer era tornar-los als seus pares", ha relatat.

"Actuaven de manera reiterativa, però no es podia fer res", ha explicat el cap dels Mossos d'Esquadra de Badalona, que fins i tot va indicar que quan els pares venien a recollir els menors a la comissaria, realitzaven comentaris "amb sorna i fora de to", acusant-los de "no tenir res millor a fer que detenir els seus fills".

ESTRATÈGIA AMB LA FISCALIA

Davant la situació creada, que ha derivat en alguns casos en intents de "linxament públic" per part d'alguns veïns, els Mossos d'Esquadra han traçat una estratègia conjunta amb la Fiscalia, veient el menor com subjecte passiu i instrument en els delictes, ja que molts testimonis han assenyalat que els menors, després de cometre els furts, corrien als seus domicilis o fins i tot lliuraven els botins als seus pares de manera evident.

Els robatoris es produïen en un ràdio d'un quilòmetre de la plaça Salvador Allende, que era el punt de trobada dels menors, prop dels seus domicilis. Quan localitzaven una víctima, la seguien fins que en arribar a un punt determinat, cometien el robatori per estrebada i fugien. Si la víctima tractava de defensar-se, era "brutalment agredida", ha ressaltat Baró.

Tot i això, el fet que els pares i menors residissin a la mateixa zona en la qual cometien els delictes, va portar a una situació de "tensió, ja que hi havia un reconeixement posterior", ha evidenciat l'intendent, que ha provocat que molts ciutadans "volguessin prendre's la justícia pel seu compte".

EDAT PENAL PER SOTA DELS 14 ANYS

Baró ha advertit de la necessitat de rebaixar l'edat penal per sota dels 14 anys, ja que "potser s'està enviant un missatge erroni" als menors, una idea compartida amb Fiscalia i alguns jutges, ha dit. Ha considerat que el límit actual pot quedar-se curt, recalcant que el cas de Badalona demostra que la delinqüència baixa a edats cada vegada més joves.

Tot i això, ha reiterat que els menors implicats en aquests casos necessiten una resposta penal "més pedagògica que repressiva", a més de protecció.

L'operació de dilluns a Badalona és semblant a la desenvolupada entre novembre del 2005 i març del 2006 contra diversos romanesos que obligaven els seus fills a robar i fer-ho reiteradament a Badalona i Barcelona.

La Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (DGAIA) s'ha fet càrrec dels menors implicats.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés