Actualitzat 18/10/2008 15:30

Els periodistes Armengou i Belis afirmen que a Espanya no s'ha fet una recuperació de la memòria històrica

BARCELONA, 18 d'octubre (EUROPA PRESS)

Els periodistes i escriptors Montse Armengou i Ricard Belis han afirmat que a Espanya no s'ha fet una recuperació de la memòria històrica, ni s'ha homenatjat les persones que van lluitar amb Catalunya contra la guerra, a la presentació del seu llibre 'Ramón Perera, l'home dels refugis' (Rosa dels Vents), en una entrevista concedida a Europa Press.

El llibre, una extensió del documental emès a TV-3 'Ramon Perera, l'home que va salvar Barcelona', tracta de la vida d'un enginyer que va construir refugis subterranis amb els que milions de catalans van salvar la vida. Perera va ser contractat per Anglaterra, a la II Guerra Mundial, pels seus mètodes d'èxit.

El Govern britànic va desestimar els informes de l'enginyer català. Aquest llibre és una reflexió i una investigació del per què Anglaterra no va utilitzar aquests informes que havien salvat tantes vides.

Armengou ha afirmat que "la defensa de la població civil no era una prioritat militar" per a Anglaterra en aquesta època, ja que hi havia "un caràcter molt individualista en el partit conservador".

Belis ha assegurat que aquest "desmemoriament" històric ve donat pel "pacte de silenci" que va implicar l'època de la Transició, on es va decidir "no revisar el que ha passat, ni jutjar ningú que hagués fet crims contra la humanitat".

Els escriptors van afirmar que el problema està en "l'educació" -- no es fa gairebé res del franquisme i de la Guerra Civil--, i que no s'han fet "homenatges a les víctimes" de la guerra. Armengou ha dit: "Estem en un nivell de parvulari".

Llei de memòria històrica

La llei de memòria històrica és "curta i injusta" segons els escriptors, que van afirmar que "ja és gairebé impossible aplicar justícia penal", però que hi hauria d'haver justícia en el record de les víctimes.

Han dit que el problema és que moltes de les grans fortunes actuals financeres i industrials s'han fet en el franquisme i que hi continua havent un nexe de l'econòmic amb l'ideològic. Han asseverat que "a Espanya hi ha una dreta que ha elegit ser hereva del Franquisme, i no ha trencat aquest nexe".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés