Actualitzat 02/05/2013 19:21

Estrenen un aparell de tomografia únic a Espanya amb un fòssil de més de 45.000 anys

La Mandíbula de Banyoles, un fósil humano con más 45.000 años
ICP

SABADELL (BARCELONA), 2 maig (EUROPA PRESS) -

L'Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont, ubicat a Sabadell (Barcelona), té un nou aparell de tomografia computaritzada únic a Espanya, que permet analitzar l'interior de mostres de fins a 500 quilos de pes i un metro de llarg i ample.

La primera de les peces analitzades ha estat la Mandíbula de Banyoles, un fòssil humà amb entre 45.000 i 66.000 anys d'antiguitat que s'atribueix a un neandertal, tot i que no existeix unanimitat entre la comunitat científica sobre la seva espècie.

Per aquesta raó, la prova feta aquest dijous amb el nou aparell ajudarà a la classificació definitiva del fòssil, --del gènere homo-- trobat en 1887, i revelar així si es tracta d'un homo neanderthalensis o un homo sapiens, el que suposaria l'evidència més antiga de la presència dels humans moderns a Europa.

De fet, l'aparell de tomografia computaritzada permet analitzar peces de grans dimensions amb una resolució molt superior a la qual s'obté amb els TAC --tomografia axial computaritzada-- metges, ja que la font de raigs X té una energia superior (450 kV) i una intensitat màxima de 3,3 mil·liamperes.

Per albergar el nou equip, s'ha construït a l'interior del museu de l'Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont un búnquer, el que ha suposat una inversió de gairebé 500.000 euros sufragats pel fons Feder en cofinançament entre la Generalitat i la Unió Europea.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés