Actualitzat 03/04/2008 21:00

Un estudi liderat per Massagué identifica dianes terapèutiques per frenar la metàstasi de càncer de mama a pulmó

BARCELONA, 3 d'abril (EUROPA PRESS)

Un treball d'investigadors de centres d'investigació de Nova York i Barcelona revela com les cèl·lules de tumor de mama utilitzen una hormona per enviar cèl·lules tumorals cap a òrgans específics. Aquest descobriment aporta nova llum sobre el funcionament de la dispersió de cèl·lules tumorals per l'organisme, la metàstasi, i suposa una nova diana terapèutica per combatre aquesta patologia.

L'estudi ha estat liderat per Joan Massagué al Memorial Sloan-Kettering Cancer Center, en col·laboració amb Roger Gomis, de l'Institut de Recerca Biomèdica (IRB Barcelona), del qual Massegué és director adjunt, i Cristina Nadal, de l'Hospital Clínic-Idibaps. L'article serà publicat demà a la revista científica 'Cell'.

El nou estudi s'ha centrat en l'hormona o citocina TGFB (Transforming Growth Factor Beta). Les citoquines són hormones que, entre d'altres funcions, dirigeixen el moviment i creixement cel·lular. Normalment, aquesta hormona suprimeix el desenvolupament dels tumors, però ja en estudis anteriors s'havia mostrat que les cèl·lules tumorals "s'apropien" d'ella per treballar a favor del tumor en lloc de suprimir-lo.

En aquest estudi, els investigadors liderats per Massagué han comprovat que l'hormona TGFB produïda dins del tumor original de mama promou la disseminació de les cèl·lules tumorals cap als pulmons i les habilita per envair teixit. En el tumor primari, TGFB estimula que les cèl·lules canceroses produeixin Angiopoietina L-4, una altra citocina.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés