Actualitzat 08/04/2008 17:15

Un estudi mesura la resposta inflamatòria intracranial després d'un traumatisme cranioencefàlic

BARCELONA, 8 d'abril (EUROPA PRESS)

Un equip d'investigadors, liderat per Juan Sahuquillo i Joan Montaner del Institut de Recerca de l'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona, ha pogut evidenciar per primera vegada la resposta inflamatòria intracranial en persones que han tingut un traumatisme, que ha mostrat que és "molt ràpida, inicial i elevadíssima".

Aquestes dades, tot i que cal poder-les reproduir en estudis posteriors, han estat publicades en la revista 'Intensive Care Medicine', i suposen un canvi de paradigma respecte al que es creia i seran utilitzades per establir dianes terapèutiques al traumatisme cranioencefàlic, la primera causa de mort i discapacitat en menors de 45 anys.

Fins fa poc, la mesura de la resposta inflamatòria intracranial a un traumatisme es valorava mesurant els marcadors de la inflamació en el plasma. La teoria era que, a nivell cerebral, aquesta resposta inflamatòria era mínima i que actuava tardanament --48 o 72 hores després del tractament--. Fins ara, es detectaven aquests marcadors de resposta inflamatòria en plasma gràcies a l'analítica.

Aquest estudi ha utilitzat una nova tècnica de microdiàlisi en els traumatismes moderats i greus per mesurar la pressió. Aprofitant el mateix orifici d'entrada del catèter, s'introdueix un de calibre inferior a un mil·límetre que filtra substàncies químiques, que avaluen el metabolisme. Des de fa molt poc, aquesta tècnica permet filtrar substàncies més grans, com ara proteïnes, que ha permès estudiar directament, a l'interior del crani, enzims i marcadors d'inflamació.

Així s'ha pogut evidenciar que aquesta inflamació existeix i que apareix des de les primeres hores, té un pic a les 24-48 hores i després aquesta resposta disminueix. De manera que, contràriament al que es pensava, és una resposta aguda i molt elevada.

L'estudi ha permès descobrir també que la MMP-9, un dels enzims estudiats, s'activa immediatament després d'un traumatisme i se sobreexpresa en la fase aguda d'aquest traumatisme, i a més pot contribuir a danyar la barrera hematoencefàlica --una defensa que protegeix el cervell del que passa a la resta del cos--. Això explicaria per què aquests marcadors d'inflamació no es detecten inicialment en plasma i sí entre les 48 i 72 hores posteriors.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés