Actualitzat 28/10/2008 14:31

Una estudiant de la UPC aconsegueix controlar nanofibres de col·lagen per fabricar un cartílag sintètic del genoll

BARCELONA, 28 d'octubre (EUROPA PRESS)

Una estudiant de l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeries Industrial i Aeronàutica de Terrassa (ETSEIAT) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) ha aconseguit controlar les nanofibres de col·lagen el qual podrà permetre la fabricació d'un cartílag sintètic per al genoll semblant a l'humà per a ús mèdic, segons ha informat avui el centre universitari.

L'estudiant, Camila Flor, presenta aquest descobriment en el seu treball final de carrera titulat 'Estudio de la formación de nanofibras de colágeno vía electrospinning', que forma part d'un macroprojecte coordinat pel laboratori del professor Juan Hinestroza, de la Universitat de Cornell dels Estats Units.

El control d'aquestes nanofibres és molt complex i es formen exposant el col·lagen a descàrregues elèctriques, gràcies a les quals aquest surt en forma de fil a través d'una agulla i va dipositant-se sobre un col·lector elèctric de dues plaques connectat a terra.

L'estudiant catalana va col·locar entre les dues plaques un material no conductor de manera que les nanofibres es van començar a alinear en línies paral·leles entre les dues plaques conductores, unes sobre les altres.

Flor explica aquesta reacció mitjançant la relació entre el diàmetre de les nanofibres i ha apuntat que com més petit és el diàmetre de les nanofibres millors poden ser els resultats. Tot i això, ha insistit que es tracta d'una hipòtesi de treball que encara cal estudiar a fons.

Aquest avanç permet continuar avançant en l'objectiu de construir un cartílag sintètic per a usos mèdics, com la protecció del genoll en persones que porten pròtesis, i que fins ara era impossible ja que no es podia imitar a la perfecció la forma del cartílag ja que no es podien orientar les nanofibres, de manera que es fabricaven amb substàncies gelatinoses.

Mitjançant el treball d'aquesta estudiant, les fibres de col·lagen s'adapten a la disposició de les cèl·lules del cartílag i creen l'atmosfera idònia perquè aquestes cèl·lules creixin fins a formar el cartílag. El següent pas de l'estudi, subvencionat per la fundació Morgan Family Tissue Engineering, serà crear l'estructura en tres dimensions per començar a fabricar el cartílag.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés