Actualitzat 19/09/2008 14:54

Experts i autoritats del sud i l'est d'Europa coordinen des de Barcelona la lluita contra el tràfic de dones

BARCELONA, 19 de setembre (EUROPA PRESS)

Desenes d'experts i autoritats del sud i l'est d'Europa es reuneixen avui i demà a Barcelona per millorar les eines de cooperació internacional en la lluita contra el tràfic i l'explotació sexual de dones. Les jornades formen part de la cinquena trobada del segon projecte de la Xarxa Europea contra el Tràfic de Persones (ENaT), que s'acabarà el 28 de novembre amb una conferència a Venècia.

A les jornades han assistit experts, policies, jutges, fiscals, catedràtics de Dret, governants i membre d'ONG d'assistència a les víctimes procedents d'Espanya, França, Itàlia, Eslovènia, Croàcia, Albània i Romania.

El conseller d'Interior, Relacions Institucionals i Participació, Joan Saura, ha obert la jornada recordant que la "coordinació és la millor eina policial" per lluitar contra el tràfic il·legal d'immigrants i l'explotació sexual i laboral dels mateixos. Saura ha lamentat que el crim organitzat internacional s'acarnissi amb "les persones de major vulnerabilitat".

Pel conseller, és "encoratjador" que en la mateixa mesa hi hagi policies, fiscals, catedràtics i membres d'ONG que comparteixen experiències per lluitar des de diferents fronts contra aquesta "nova forma d'esclavisme", com l'ha definit la fiscal superior de Catalunya, Teresa Comte.

Per Comte, és "absurd" que les mateixes fronteres permetin una "extraordinària mobilitat" dels grups criminals organitzats i alhora dificultin la cooperació judicial i policial.

Tot i això, a més de les solucions jurídiques i policials, la fiscal superior ha volgut posar l'accent en la necessitat d'"escoltar" les víctimes i les seves famílies als països d'origen, perquè, a més, són la millor font per descobrir com treballen aquestes xarxes internacionals.

Per la seva banda, la vicepresidenta de la província de Lecce (Itàlia), Loredana Capone, que lidera el projecte, ha recordat a les administracions públiques la seva "obligació" de lluitar contra aquestes xarxes mafioses, perquè ha considerat l'explotació sexual de les dones una "violació de cos i ment". En aquest sentit, ha preguntat als assistents si s'imaginaven una societat en la qual el treball de lluita contra aquestes xarxes es "deixés al voluntarisme" de les institucions.

A més, ha esgrimit que la no coordinació policial i judicial contra aquests grups criminals perjudica les víctimes i permet que les xarxes organitzades modifiquin les seves estructures, tinguin molta mobilitat o canviïn d'objectiu delictiu. Per aquesta raó, ha dit que la conferència final de Venècia, no serà un punt final sinó un nou començament de la batalla contra el tràfic de blanques.

Capone ha recordat que la seva província va començar a coordinar-se en aquest camp el 1999 i que treballa conjuntament amb altres províncies italianes de la costa adriàtica.

El fiscal en cap antimàfia del districte de Lecce, Cataldo Motta, ha explicat que el primer projecte ENaT, que va tenir lloc entre el 2004 i el 2005 va donar "òptims resultats", per la qual cosa ha animat a reforçar la xarxa creada llavors amb l'ampliació a altres països de l'est d'Europa com Moldàvia o del sud del Mediterrània com el Marroc. També ha elogiat els bons resultats aconseguits, per exemple, amb la col·laboració bilateral d'Itàlia amb Grècia i Albània. Per ell, "no és suficient" tot allò que s'ha aconseguit fins ara, tot i que no es pot "desaprofitar".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés