Actualitzat 21/06/2017 16:24

Experts i sector funerari defensen la col·laboració publicoprivada com a model d'èxit

J.Portabella, O.Amat, M.Reig, J.Ventura, J.J.Domingo
EUROPA PRESS

Destaquen la importància de la planificació i coordinació en el contínuum assistencial

BARCELONA, 21 juny (EUROPA PRESS) -

El president de Serveis Funeraris de Barcelona i conseller delegat de Mémora, Juan Jesús Domingo, ha defensat aquest dimecres la col·laboració publicoprivada que es dona en l'àmbit funerari a Barcelona com a "model d'èxit", en la clausura de la jornada 'L'abordatge social, polític i econòmic dels serveis socials. El cas dels serveis funeraris'.

L'auditori de la UPF-Barcelona School of Management ha acollit dues taules rodones i ponències de diversos experts sobre aquest àmbit, que han abordat el paper de les administracions i el sector privat en els serveis funeraris: "Creiem que l'espai intermedi --de col·laboració-- és el que genera més valor perquè suma el millor dels dos mons", ha dit Domingo.

En aquesta col·laboració, l'administració aporta la preocupació pel benestar, fixa objectius públics a llarg termini i garanteix l'accés a serveis i drets --supervisant el sector privat--, mentre que les empreses aporten capacitat de gestió, bones pràctiques en la investigació, competitivitat, previsió i orientació al client, ha ressenyat en declaracions a Europa Press.

Ha posat com a exemple d'èxit el model de Barcelona, on des del 2011 l'administració reserva per a l'àmbit públic la gestió dels cementiris i la cremació, i l'esfera privada gestiona la part de la vetlla i la cerimònia, sota les regles de l'administració.

"Des que s'ha fixat això ha millorat l'índex de satisfacció de les famílies", a més de reduir-se la despesa per a la ciutat i millorar els tanatoris, ha defensat després de destacar que, entre les conclusions de la jornada, la legislació ha decidit que els serveis funeraris siguin privats des del 1996, igual que es dona a altres països.

Domingo ha defensat la necessitat que l'administració tingui un paper de fixar polítiques públiques i objectius, i després regular i assegurar --també amb sancions-- que les empreses els compleixen, per exemple com ocorre a la capital catalana amb les persones dificultats econòmiques, que poden accedir a un servei gratuït ofert per les funeràries.

"Per això, quan es planteja canviar el model pensem que és un error i es fa des d'una perspectiva reduccionista", ha reiterat, ja que és un sector en el qual influeixen molts actors, des d'unitats de pal·liatius fins als serveis funeraris, passant pel suport al duel, i tots estan en una col·laboració permanent i en necessitat mútua, com han posat en valor les taules amb experts durant la jornada.

Els ponents s'han referit a si té sentit que les administracions actuïn com a operadors en si mateixos, i s'ha plantejat que si els mercats funcionen de forma raonable, aquesta actuació de l'administració aportaria distorsions i que, si finalment actuen com a operadors, han de fer-ho "en igualtat de condicions", sense aprofitar una posició predominant.

DE LA VIDA A LA MORT

Ha obert la jornada el degà de Ciències Econòmiques i Empresarials de la UPF, Walter García-Fontes, al costat del catedràtic de la universitat Oriol Amat --que ha resumit les conclusions de l'informe 'La despesa funerària a la ciutat de Barcelona--.

Han participat en la primera taula rodona el cap de la Unitat de Cures Pal·liatives de l'Hospital del Mar, el doctor Josep Planas; el catedràtic d'Ètica de la Universitat Ramon Llull (URL) Francesc Torralba i la responsable de programes de vellesa i dona de Creu Vermella Barcelona, Gemma Roces.

En la seva intervenció, els participants han destacat la importància de planificar el moment de la mort i parlar d'això amb transparència --només un 1% té el document de voluntats anticipades-- i han posat en valor la coordinació entre sector sanitari, sector assistencial i funerari.

La segona taula ha comptat amb la directora del Centre de Governança Pública d'Esade, Mònica Reig, l'especialista en Dret públic i soci de Garrigues Lluís Cases, i el director general d'Áltima, Josep Ventura.

L'exregidor de l'Ajuntament i director de l'Àrea d'Investigació i Coneixement de Fundació Bancària La Caixa, Jordi Portabella, ha tancat la jornada amb una ponència sobre 'El silenci de la mort'.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés