Actualitzat 06/10/2017 14:35

Facua denuncia Airbnb per no verificar la propietat dels habitatges que ofereix

Assegura que la plataforma no comprova la identitat de la personal després del perfil

MADRID, 27 juny (EUROPA PRESS) -

FACUA-Consumidors en Acció denuncia Airbnb davant les agències catalanes de Consum i Habitatge per no verificar la propietat dels habitatges que ofereix i permetre el frau, després de les denúncies a Barcelona d'almenys tres casos en els quals la mateixa persona rellogava pisos sense el coneixement dels seus propietaris.

En un comunicat, l'organització alerta que els defraudador han trobat a la plataforma de lloguer d'habitatges turístics un "nou filó per les seves males arts", per la qual cosa ha denunciat l'empresa Airbnb Màrqueting Services, la seu del qual es troba a Barcelona, davant l'Agència de Consum i l'Agència Catalana d'Habitatge.

A la seva denúncia, recorda que la Llei 29/1994, de 24 de novembre, d'Arrendaments Urbans especifica que "el contracte no es podrà cedir per l'arrendatari sense el consentiment de l'arrendador" i que "l'habitatge arrendat només es podrà subarrendar de forma parcial i amb consentiment previ i per escrit de l'arrendador".

L'associació assenyala que els tres casos coneguts a Barcelona s'havien arrendat els immobles a un inquilí, les intencions reals del qual no eren les que confessava, ni tampoc dels turistes que cercaven allotjament a través de la plataforma web d'habitatges turístics.

Facua ha comprovat que per obrir un perfil fals a la plataforma Airbnb i pujar un anunci d'un habitatge qualsevol no fa falta més que tenir connexió a Internet.

"Airbnb no comprova ni la identitat de la persona després del perfil ni, per descomptat, si l'habitatge que ofereix l'amfitrió, segons la terminologia de la pròpia web, és de la seva propietat o si existeix un consentiment per part dels propietaris perquè l'ofereixi o, ni tan sols, si l'habitatge s'ajusta a les característiques reflectides a l'anunci", assegura Facua a la seva nota.

Facua considera "inadmissible" que la plataforma no realitzi una mínima comprovació de la identitat de les persones que s'obren un perfil a Airbnb ni tampoc verifiqui que els amfitrions disposin de legitimitat per llogar a tercers els habitatges que s'anuncien a la web. Per aquesta raó, ha sol·licitat l'obertura de sengles expedients sancionadors a l'empresa per part de les autoritats de Consum i de l'Agència Catalana de l'Habitatge.

MATEIX 'MODUS OPERANDI'.

En els tres casos de Barcelona, el 'modus operandi' ha estat el mateix, un home d'origen rus-xilè que deia ser un assessor financer que arribava a la ciutat per passar uns mesos, llogava els habitatges directament dels seus propietaris i, tot seguit, pujava a Airbnb un anunci oferint-lo a turistes de pas per la Ciutat Comtal.

La primera denúncia la va realitzar la propietària d'un pis de La Barceloneta, segons va avançar 'La Vanguardia'. La dona va descobrir que el seu habitatge s'oferia per Internet a turistes que pagaven entre 200 i 230 euros la nit, sense que ella en tingués coneixement. I quan va acudir a la plataforma Airbnb aquesta li oferia de mitjançar amb l'amfitrió. Finalment, la dona va poder llogar el seu propi habitatge a través d'aquesta web i, una vegada dins, canviar el pany.

La persona que estava llogant l'habitatge ni tan sols era la mateixa que l'hi va llogar la seva propietària, per la qual cosa els investigadors intueixen que es tracta d'una xarxa que es dedica a rellogar els habitatges.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés