Actualitzat 01/02/2013 11:53

Fainé creu que el 2013 pot ser l'inici de la recuperació si es continua amb les reformes

Joan Maria Nin e Isidre Fainé
EUROPA PRESS

Situa l'atur, l'endeutament i la reestructuració bancària com els "tres desafiaments" d'Espanya


BARCELONA, 1 febr. (EUROPA PRESS) -

El president de CaixaBank, Isidre Fainé, ha augurat que el 2013 pot ser l'any de l'inici de la recuperació si Espanya continua executant les reformes iniciades: "Aquest 2013 serà probablement millor que el que deixem enrere. Ganes no ens falten", ha afirmat, després de recordar que 2012 ha estat el pitjor any de la crisi.

A la roda de premsa de presentació dels resultats anuals, Fainé ha sostingut que el procés d'ajust sembla estar ben encaminat, el sector exterior avança a bon ritme i la transformació del sector bancari ha estat "enorme".

En aquest sentit, ha sostingut que els tests de resistència als quals s'ha sotmès la banca, la constitució de la Societat de Gestió d'Actius Procedents de la Reestructuració Bancària (Sareb) --també conegut com a 'banc dolent'-- i les injeccions de capital "culminen un extraordinari exercici de transparència i sanejament".

Respecte el 2012, ha indicat que ha estat un any en el qual l'euro va situar-se al "vora de l'abisme", i l'economia va continuar deteriorant-se a Europa, el que s'ha superat amb l'esforç de molts, ha opinat.

REPTES D'ESPANYA

Ha considerat que el futur d'Espanya passa per superar tres "desafiaments": l'atur, el nivell d'endeutament i la culminació de la reestructuració del sector bancari.

Fainé ha assenyalat que el primer desafiament és la desocupació, i ha apuntat que 2013 seguirà i ha estat un any "difícil", si bé ha pronosticat una millora a partir del segon semestre.

Aquesta millora passa, segons la seva opinió, pel dinamisme del sector exterior i la recuperació de la competitivitat: "Quan el PIB va cap a sota la morositat puja i també la desocupació. Fins que no hi hagi creixement serà complicat generar feina".

Ha considerat que la "qüestió més espinosa" és la mutualització del deute, ja que ha advertit que no hi ha eurobons a la vista, i pel que fa al nivell d'endeutament ha defensat que el sector privat està generant superàvit anual.

Tot i això, el sector públic necessitarà, segons ha dit, més temps per reduir la bretxa entre ingressos i despeses, i ha indicat que "si s'executen amb èxit els plans, el deute públic es podria estabilitzar en dos o tres exercicis".

L'últim repte d'Espanya és finalitzar el procés de reestructuració bancària, ja en estat molt avançat perquè de 55 entitats s'ha passat a 19 grups financers amb "ajustos importants".

Aquesta reestructuració es tradueix, segons Fainé, en transparència, sanejament i recapitalització de la part feble per restablir un sector eficient i sostenible a llarg termini", i ha apuntat que el sanejament via provisions amb els dos reals decrets han suposat un esforç del sector del 20% del PIB.

Ha assenyalat que "no és sorprenent" que rendibilitat del sistema s'hi hagi deteriorat en els últims exercicis, i segons dades de setembre extrapolables a tot l'any, la rendibilitat sobre actius ha estat negativa.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés