Actualitzat 27/04/2013 12:58

La Filmoteca projecta 'Els Nibelungs' de Fritz Lang al Liceu amb músics de la JONC

Los Nibelungos
CONSELLERIA DE CULTURA

BARCELONA, 27 abr. (EUROPA PRESS) -

La Filmoteca de Catalunya projectarà aquest dissabte al Gran Teatre del Liceu de Barcelona la pel·lícula de cinema mut 'Els Nibelungs' del cineasta alemany Fritz Lang per tancar el 69 Congrés de la Federació Internacional d'Arxius Fílmics (Fiaf), organitzat per la Filmoteca i en el qual han participat 300 congressistes de 62 països diferents.

El film es projectarà amb una nova còpia restaurada en 35 mil·límetres acompanyada per música original de Gottfried Huppertz, que interpretaran els músics de la Jove Orquestra Nacional de Catalunya (JONC), dirigida pel seu director artístic Manel Valdivieso, ha informat aquest divendres la Conselleria de Cultura en un comunicat.

Al costat d'altres filmoteques, la de Catalunya ha col·laborat en la restauració de la pel·lícula, que ha realitzat la Fundació Friedrich-Wilhem-Murnau-Stiftung i que té una durada de cinc hores i mitja.

La Filmoteca és membre del Fiaf --amb seu a Brussel·les-- des del 1992 i el seu director, Esteve Riambau, ocupa des del 2011 la vicepresidència del Comitè Executiu de la federació, que té l'objectiu de conservar i difondre els materials fílmics que són patrimoni documental, artístic i històric del cinema, i que està formada per 151 institucions de 72 països diferents.

'Els Nibelungs' va ser estrenada el 1924 a Berlín (Alemanya) i està considerada un "punt d'inflexió" en la concepció del cinema com a obra d'art perquè Lang va introduir nous avenços tècnics, tant visualment com estèticament, en la il·luminació i en la fotografia, a més de dissenyar una direcció artística exquisida.

El guió, escrit per Thea von Harbou, recupera el mite dels nibelungs, una llegenda original del segle XII que havia quedat eclipsada per la famosa tetralogia wagneriana i que coincideix amb el període d'entreguerres a Alemanya, pel que comparteix l'esperit romàntic i èpic d'aquell context.

Lang centra la trama en el tema de la venjança i les masses desbocades; a la primera part apareix tot allò "noble i pur" i, en la segona, allò malaltís i fosc, per acabar amb una batalla final cruel i violenta que avança la ideologia nazi, per la qual cosa aquesta segona part ha estat distribuïda en una versió més curta i suavitzada amb acompanyament musical de Wagner.

Huppertz (Alemanya, 1887-1937) va estudiar música a Colònia i va entrar en contacte amb el món del teatre i el cinema, on va conèixer Lang, que li va encarregar compondre la música per a 'Els Nibelungs' i, després, per a la seva popular pel·lícula 'Metròpolis'.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés