Actualitzat 28/09/2008 18:52

Finançament i crisis marcaran el Debat de Política General que comença dimarts al Parlament

BARCELONA, 28 de setembre (EUROPA PRESS)

La crisi econòmica i el model de finançament de Catalunya marcaran el Debat de Política General que comença dimarts al Parlament i acaba dijous, amb la votació de les propostes de resolució, entre les quals es preveu que n'hi hagi una que marqui els punts essencials de la proposta catalana de finançament.

Després de mesos de negociació, Govern i CiU arriben al debat sense haver pactat una proposta unitària per defensar davant de l'executiu central, pel que van acordar divendres presentar una resolució conjunta que sigui el que la federació denomina "matriu" de la proposta catalana.

Ha estat CiU qui ha marcat el Debat de Política General com límit per presentar una proposta catalana, i ha advertit que si no hi havia acord, la pròpia federació exposaria les seves tesis i les sotmetria a votació. Només ERC s'ha mostrat d'acord a concretar el pacte català abans del 30 de setembre, primer dia del debat.

Després de les crítiques del PSC cap a la federació per marcar ultimàtums i les de CiU reprotxant als socialistes catalans que els incomodés l'acord català davant Madrid, dilluns va comparèixer el conseller d'Economia, Antoni Castells, que va culpar la federació que encara no hi hagués acord català.

Finalment, després de reunir-se les dues parts divendres, Govern i CiU es van donar una pròrroga i van pactar treballar en una resolució conjunta que marqui els eixos bàsics de la proposta catalana. Està per veure la concreció del text, que podrà pactar-se fins el mateix dijous al matí.

Respecte a la crisi econòmica, es dóna per fet que també serà un dels elements centrals del Debat, sobretot després que CiU instés al Govern a comparèixer al Parlament per donar compte de les seves actuacions sobre aquesta qüestió i que el mateix Executiu emplacés la federació a esperar el Debat de Política General.

SEQÜÈNCIA DEL DEBAT

La sessió començarà dimarts a les 17 hores amb el discurs del president de la Generalitat, José Montilla, que intervindrà sense límit de temps per exposar les línies d'actuació del Govern per a l'any que ve, que després són objecte de debat amb els representants dels grups.

En el debat de l'any passat, l'únic en què ha participat Montilla, va fer un discurs de dues hores. Just abans d'iniciar-se la sessió, el ple elegirà el nou vicepresident segon del Parlament, càrrec vacant des que Ramon Camp (CiU) renunciés a l'acta de diputat després de ser escollit vocal del Consell General del Poder Judicial (CGPJ).

El debat continuarà dimecres a les 10 hores, amb les intervencions dels representants dels sis grups, en ordre de major a menor representació: Artur Mas (CiU), Miquel Iceta (PSC), Joan Puigcercós (ERC), Daniel Sirera (PP), Jaume Bosch (ICV-EUiA) i Albert Rivera (C's).

Els líders tindran mitja hora per intervenir, mentre que la rèplica de Montilla no tindrà límit de temps. Després, els grups tindran deu minuts més i, si el president de la Generalitat torna a contestar, els líders podran respondre durant cinc minuts més.

Finalment, dijous es reprendrà la sessió a les 13 hores, amb el debat i la votació de les propostes de resolució. Al matí de dijous, els grups podran presentar en el registre, entre les vuit i les nou del matí, les seves propostes de resolució, que hauran de passar el tràmit d'admissió per part de la Taula. Els grups podran també presentar propostes transaccionals entre les 9.30 i les 10.30 hores.

Les propostes de resolució marquen les conclusions del debat i poden incloure elements d'impuls a l'acció del Govern i crítiques a la seva actuació. Aprovades per majoria simple, l'executiu català té l'obligació de complir-les.

Durant la sessió, a partir de les 13 hores, cada grup tindrà deu minuts per defensar les seves propostes i posicionar-se cap a les dels altres grups, tot seguit es procedirà a la votació.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés