Actualitzat 27/04/2013 13:48

Construmat es reinventa amb el seu I congrés internacional de solucions constructives

Expositores De Construmat
EUROPA PRESS

BARCELONA, 27 abr. (EUROPA PRESS) -

Construmat, el saló de la construcció de Fira de Barcelona, es reinventarà aquest any amb la primera edició del Building Solutions World Congress, que del 22 al 24 de maig reunirà arquitectes i tècnics de tot el món per buscar solucions pràctiques als reptes de la construcció i impulsar la internacionalització de les pimes catalanes que han capejat les crisis, amb vistes a garantir la seva supervivència.

En línia amb el XVIII Construmat, que ha canviat el color teula del logo pel verd, el congrés busca deixar enrere l'etapa del 'boom' del totxo a Espanya --i el consegüent declivi del sector-- per rellançar l'arquitectura i la construcció des d'una nova òptica, basada en la sostenibilitat, la innovació, l'eficiència energètica i la rehabilitació en projectes necessàriament globals.

El director del congrés i exsecretari de la Unió Internacional d'Arquitectes, Jordi Farrando, ha explicat a Europa Press que l'esdeveniment es distingeix d'altres a escala internacional perquè "és transversal i emfatitza el contacte entre els tècnics i la indústria" a través de la seva sintonia amb Construmat, que inclou el fòrum Innovation Center sobre nous processos i materials i el fòrum Contract, amb projectes de construcció de tot el món a la recerca de proveïdors.

Segons ha il·lustrat, es presentarà el projecte d'espai públic del Port de Tànger, que està a punt de construir-se, i els seus responsables podran buscar proveïdors al fòrum Contract del saló.

"El congrés donarà un missatge d'esperança sense ocultar les dificultats que implica treballar en un mercat global", ha afirmat sobre un esdeveniment amb 65 ponents que busca impulsar la internacionalització del sector exposant projectes de professionals --tant catalans com estrangers-- en diversos països, i fomentant la col·laboració entre ells.

NOUS MERCATS

Farrando ha destacat el potencial dels mercats a Orient Mitjà, el Mediterrani --sobretot la seva riba sud-- i Amèrica Llatina en àrees com la transformació de fronts marítims; l'edificació d'habitatges, i la sostenibilitat, assenyalant que "no tot passa ni ha de passar per l'arquitectura espectacular".

Un altre àrea amb futur que s'abordarà en les ponències és la rehabilitació i no només d'immobles, sinó també energètica; paisatgística, com la dels aiguamolls de Wadi Hanifa a l'aràbia Saudita i la zona del Club Med; urbanística, com el projecte de reconstrucció de Bagdad (Iraq) a mans d'arquitectes catalans; en sentit patrimonial i de conjunts històrics, com la revitalització de la medina de Tunísia i de la ciutat de Shibam, al Iemen, i funcional, com l'Hospital de Sant Pau i el CaixaFòrum de Sevilla.

El congrés inclourà ponències al voltant de la sostenibilitat amb ponents de Suècia, Sud-àfrica, Turquia, Austràlia i Andalusia, i també sobre innovació en materials i projectes, amb la peculiaritat que es presentaran "productes que no estan al mercat, sigui perquè encara estan al laboratori o perquè encara no es comercialitzen".

Alguns exemples són finestres actives solars (Holanda), finestres termoelèctriques (l'Aràbia Saudita), Nanoaislants (Cambridge, El Regne Unit) i altres presentacions a càrrec de ponents d'Itàlia, Àustria, Alemanya, Irlanda, Barcelona i Alacant: "Mirarem cap endavant, no cap enrere".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés